Íme a mától adott, új rendszám

Már autón az újfajta magyar rendszám

Július 1-től adják hazánkban az új kiosztású, kétszer két betűből és három számból álló rendszámokat, már az első autókra is felkerült.

Idén július 1-től már nem az 1990-ben bevezetett és az összes forgalomban lévő autón is lecserélt 3 betűből és 3 számból álló rendszámokat kapják a járművek. Ezek egyébként azért fogytak el szinte, mert a bevont kombinációkat nem osztották újra ki, napjainkig nagyjából 5,5 millió gépjármű, ebből 4 millió személyautó visel ilyen plakettet. Mostantól viszont itt az új, kétszer két betűvel és három számmal. A nagy számok törvénye alapján az idei eladásokat vezető, és nem mellesleg az Év Magyar Autója versenyben is Közönségdíjat nyert, általunk is több ízben tesztelt Suzuki S-Cross egyik friss példányán már láthatjuk is a friss plakettet.
Hirdetés
Az új rendszámokat először tavaly nyáron láthattuk. Bár a 2010-es években a megyei rendszámok ötlete is felmerült hazánkban, azt végül elvetették, hogy költözéskor ne kelljen átrendszámozni az autókat, az ne jelentsen plusz adminisztrációs terhet. Miként arról korábban többször írtunk, az új rendszámokat felmenő rendszerben vezetik be, tehát a már futó autókat nem kell átrendszámozni, a lehetőség ugyanakkor megvan rá. Utóbbi költsége - mivel a rendszámok árai nem változtak - 8500 forint, de mivel további 6+6 ezer forintos költség a forgalmi engedély és a törzskönyv cseréje, így összesen 20 500 forintért kaphatunk új rendszámot. Az egyénileg kiválasztott plakettekért 112 500 forint fizetendő, míg az akár 6 folyamatos betűkarakterből álló egyedi rendszámok 435 ezer forintért vásárolhatók meg.
Hirdetés
Az új kiosztással egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek. Mivel a kétszer két betű és három szám kombinációja olyan variációs lehetőséget ad, ami akár több száz évre is elég lehet, nagyjából elmondható, hogy amíg egyáltalán autózni fogunk, addig kitarthat. Neked tetszik az új rendszám, vagy inkább a régi jön be? Írd meg kommentben!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2022.07.01. at 14:06
  Permalink

  A 3 betű 3 számnál megjegyezhetőbb (mert ez a legfontosabb!) egyszerűen nem létezik, sajnos, hogy már kifutott. Ez az új viszont esztétikusabb, de kár, hogy nem tudtunk egy saját “nemzeti” karakterkészletet megtervezni, ismét az aktuális német mintát vettük át.

  • 2022.07.02. at 13:50
   Permalink

   Én a címernek azért örülök, hogy végre rákerült. Európa legszebb címere a magyar.
   A H betű az nagyon semmitmondó volt. A kettő együtt már elmegy.

Vélemény, hozzászólás?