Lehet baj egy Suzuki motorjával is?

Fizetett hirdetés

Motorhiba Suzukinál? Előfordulhat, a Fortuna Bt. szerint nem mindegy a javítás módja!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Azt nem vitatja senki, hogy az ős Swift szinte mindent kibír, de még itt is előfordulhat konstrukciós hiba a motorban.


Olcsó, valóban olcsó, azaz nem csak vételárával szerény, hanem a fenntartás és fogyasztás szempontjából sem a "vastagabb bukszát igénylő" autót keresve még ma is alapvetés a régi Swift. Az a Swift, ami a Suzuki történelmében már a második generációs volt, nálunk, esztergomi gyártással azonban az első.

A mi autónk. Tömegeket ültetett "nyugati" autóba, akkor is, ha maga a fejlesztés éppen távol-keleti, a gyártás pedig magyar volt.

Legalább annyian nézik ugyanakkor le a modellt, mint ahányan rajonganak érte. Sajnos ennél a típusnál is előfordul olyan motorhiba, amely a nagyobb futású példányoknál gyakorta előjön. A jellemzően az 1992 és 2003 között gyártott Swifteknél ma már (évi 10-15 ezer kilométeres átlaggal is) a 200-300 ezer kilométeres átlagfutás jellemző. Kajári Zoltánt, a motorfelújító Fortuna Bt. ügyvezetőjét kérdeztük a Suzuki Swiftnél előforduló konstrukciós hibákról. Sokat nem tudott mondani, de egyet igen. Elárulta, hogy a dugattyúproblémák abból fakadnak, hogy az olajáteresztő gyűrűnél az olaj visszafolyását segítő nyílást egy úgynevezett hasításos technológiával állítják elő. Ennek a módszernek az előnye az, hogy sokkal könnyebben el tudja vezetni az olajat az olajlehúzó gyűrűről, ellenben legnagyobb hátránya, hogy nagymértékben meggyengíti a dugattyú szoknyáját.
A hasításos technikával ellentétben a fúrásos módszer nem gyengíti meg a dugattyú szoknyáját. Akár még a szoknya leszakadása előtt is megejthető a dugattyúk cseréje A hasításos technikával ellentétben a fúrásos módszer nem gyengíti meg a dugattyú szoknyáját. Akár még a szoknya leszakadása előtt is megejthető a dugattyúk cseréje
[kepallobal=247369]Négy dugattyút vásárolva a Fortuna Bt. ajándékba adja a hozzájuk szükséges gyűrűket. Így a Swift esetén egy motorfelújítás anyagköltsége is nagyon alacsony lehet (Kattintson a részletekért!)[/kepallobal] A Swift dugattyújára is a vázolt probléma jellemző, ez és a magas futásteljesítményből adódó mechanikai, illetve hőterhelés a dugattyúszoknya leválását eredményezheti. A javításra különféle - eltérően javallható - megoldások léteznek. Hallottunk már olyat, hogy valaki bontóból berakott egy másik dugattyút, majd úgy használta tovább autóját. Ez a lutri kategória, hiszen a többi dugattyútól eltérően kopott darab kiegyensúlyozási problémákat okozhat, arról nem is beszélve, hogy gyűrűivel is lehet gond. Szintén nem javallható megoldás, ha csak a törött dugattyút cserélik újra, hiszen a kiegyensúlyozottsági probléma utóbbi esetben még jelentősebb lehet, további hibákat, többszöri szerelést eredményezhet. A Fortuna Bt. ilyen esetekben az összes dugattyú cseréjét javasolja egy olyan utángyártott termékre, melynél az említett probléma már orvosolva van. Egy bármilyen okból megbontott, sokat futott Swift-motornál elővigyázatosságból is javasolható a dugattyúk, valamint velük a gyűrűk, a hajtókarcsapágyak és a tömítések cseréje is.
A Fortuna hatalmas raktárkészlettel rendelkezik, melyben természetesen a Swifthez is megtalálhatóak a kiemelkedő minőségű utángyártott alkatrészek. A MotoPartsról nem is beszélve, melynek kizárólagos nemzetközi és európai forgalmazási jogát közvetlenül a gyártótól nyerte el a cég, biztosítva ezzel a lehető legkedvezőbb árakat.
Bár a négy dugattyú cseréje ijesztőnek tűnhet, a régi Swift még ilyen komolyabb hiba esetén is hozza azt, amiért sokan szeretik: fillérekért lehet hozzá megkapni az alkatrészeket. Egy gyári méretű MotoParts dugattyú - teljes készletet vásárolva - 4990 forint a Fortuna kínálatából. Az aktuális promóció szerint, aki a javaslat szerint négy dugattyút vásárol, az ingyen kapja hozzá a gyűrűket. Az akcióban egyértelműen van egy kis nevelő szándék is:

attól, hogy egy autó öreg és már filléres, nem kell eszetlenül javítani, korrekt megoldással még sokáig szolgálhat, bármi máshoz képest még mindig nevetségesen olcsón.

Hirdetés
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  Nekem eddig jó tapasztalataim vannak a Suzukival.
  16 évesen vettem egy 1.6-os 95 lovas 4 ajtóst munkásautónak. Most 22 éves.
  Lakatolni kellett, hogy átmenjen a vizsgán, de egyébként a nagy igénybevételt (folyamatosan teljes terheléssel utánfutóval rossz utakon) egész jól bírja.
  Kellett rá költeni, de nem vészes és soha nem robbantak le vele 6 év alatt.

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  Annyira nem ismerem a Suzuki motorjait, azt tudtam csak, hogy a 8 szelepes himbás motor, de most megnéztem és a 16 szelepesből is van olyan ahol a szelepek fele himbával van megoldva (SOHC) ahogy te is írtad, szóval akkor az is idetartozik. Én nem vagyok rajongója, de el kell ismerni, hogy elég tartós kis szerkezetek, és a motor sem tűnik egy rossz darabnak.

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  A céges Fiesta, TDI zabálja az olajat csereperiódus felénél kell visszavinni a márkaszervívbe hogy löttyincsenek már rá egy kis olaja mert, már megint a minimumon van.
  Múlt héten a 20,Dci Lagunában is felgyuladt az olja lámpa, elfogyott abból is, ma vezettem, ki is fúj a túrbó valahol mert sziszeg mint a kigyó.
  A Fluenzát is elvittem a múlt héten a szervízbe egy szétolvadt hátsó lámpa nyák miatt, arra is kértem egy kis olajat mert már a felénél járt az csereperiódus felénél.
  Ezek mind új autók, 100e km alatti futással.
  2000-re elérték a gyártók hogy annyi olajt fogyasszanak ezek a modern dízelek mint egy kétütemű motor.
  Persze a Co2 az rendben van!

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  Vannak források, ahol az Mk2-t és az Mk3-at összemossák, mert minimális eltérések vannak köztük, a legszembeötlőbb a műszerfal és a hátsó lámpák. Az Mk2 ’89-’91 között létezett, és egy generáció azért normál esetben tovább húzza 3 évnél, szerintem emiatt is célszerű egybevenni az Mk3-mal. (Ez tulajdonképpen egybeesik a 4T Trabant és a Wartburg gyártásának időszakával is – de azt mindenki tudja, hogy azok gyártása miért szűnt meg.)

  Én így osztályoznám:
  Mk1 – amit belinkeltem
  Mk2:

  [url]http://taksitlearaba.net/vade-farksiz-taksitle-suzuki-swift-1-0-4194/suzuki-swift-araba-resimleri-4195/[/url]

  Mk3:

  [url]http://auta.yauto.cz/suzuki-swift-1-3-glx-817996.html[/url]

  Mk4:

  [url]http://totalcar.hu/tesztek/2012/07/26/ha_otszor_ennyit_keresnel…/[/url]

  Mk5:

  [url]http://www.vezess.hu/ujauto-teszt/2014/02/02/a-legujabb-suzuki-swiftet-teszteltuk/[/url]

  Nekem így lenne logikus.

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  Ár-értékarányban hozza a hihetetlen szintet ez az autó. Persze van ennél sokkal kényelmesebb, gyorsabb, erősebb, szebb, stb. autó, de ha csak rövidtávra járunk vele (esetleg második autónak) komoly alternatívaként kell vele számolni. Nekem évekig volt nem tökéletes, de együtt lehet élni a hibáival. Én szerettem.

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  A magyar gyartasu az MK3, nem 2.
  A biztonsaggal kapcsolatos aggodalmak pedig annak koszonhetoek, hogy muszakilag megegyezik az elso generacioval, tehat mondhatni elavult volt mar akkor, amikor megjelent.

 • 2017.10.28. at 05:29
  Permalink

  “Az a Swift, ami a Suzuki történelmében már a második generációs volt, nálunk, esztergomi gyártással azonban az első.”

  Így van, és szerintem sokan ezt nem is tudják. Abban a hitben vannak, hogy a Swift karrierje a magyarországi gyártással együtt kezdődött ’92-ben. Pedig előtte ott volt ez, ami elég ritka madár mostanság, mivel hivatalosan nem forgalmazták anno Magyarországon:

  [url]https://www.google.hu/search?q=suzuki+swift+mk1&client=opera&hs=lTT&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjxrqrDjdTMAhVHliwKHWduCKsQ_AUIBygB&biw=931&bih=610[/url]

  Soha el nem romló autó nincs, de a régi Swift hozza azt a strapabírást, amiért a japán autókat szeretjük. Amit én megfigyeltem, hogy kéken füstölő példányok már előfordulnak nagyobb számban(de ez nem márkaspecifikus dolog), továbbá több Swiftnél hallottam már, hogy kattogó, kelepelő hang kíséretében járt a motorjuk. De azt meg kell hagyni, hogy vontatókötél végén nem nagyon látni a típust.

Vélemény, hozzászólás?