Milyen színű autók a legbiztonságosabbak?

Tényleg van összefüggés az autók színe és a balesetek valószínűsége között?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egy felmérés rámutat arra, hogy bizonyos színű járművek nagyobb valószínűséggel szenvednek közlekedési balesetet, mint mások. A carVertical tanulmányból fény derül arra, milyen autószínek a legbiztonságosabbak.


A barna és sárga autók gyakrabban szenvednek balesetet
Az autók színének kiválasztását a személyes ízlés, a kínálat, az ár és a piaci trendek is befolyásolják. A legtöbb sofőr azonban a semleges színeket – például a szürkét – részesíti előnyben, azt gondolván, hogy kevésbé veszítenek az értékükből, mint az élénk színűek. De mit mutat a statisztika? Az utakon közlekedő járművek közül a barna színűek sérülnek leggyakrabban (51%). Szorosan követik őket a sárga színű autók, ugyanis a carVertical-on ellenőrzött sárga járművek 50,6%-ánál tárható fel kárelőzmény. Nincsenek lemaradva sokkal a piros autók a 49,8%-os aránnyal. „Feltételezhetően azok a sofőrök, akik szeretnének kitűnni a tömegből, gyakran választják azokat a színeket, amelyeknek a feljegyzett baleseti aránya a legmagasabb. Előfordulhat, hogy valamivel több kockázatot vállalnak a mindennapi közlekedésben” – magyarázza Matas Buzelis, a carVertical autóipari szakértője.
Hogyan növelik az élénk színek az autó biztonságát?
Az élénk színű autókat vezető sofőröket sokan extravagánsnak tartják. A feltűnő autószínek azonban a közvélemény szerint biztonságosabbak is, mivel ezek a járművek kedvezőtlen időjárás esetén vagy gyenge fényviszonyok között is jobban láthatók. A fehér vagy sárga autók kitűnnek a környezetükből, így a gyalogosok és más járművezetők könnyebben észreveszik őket. Ezzel ellentétben a szürke vagy fekete járműveket egy esős, borús napon nehezebb észlelni. A világosabb színű autók éjszaka is jobban láthatók, így a tulajdonosuk nagyobb biztonságban van. Bár a narancssárga nem tartozik a legelterjedtebb színek közé a használt járműpiacon, autóipari szakértők jó választásnak tartják azok számára, akiknek fontos, hogy a forgalomban jól láthatók legyenek. A carVertical kutatása szerint a legbiztonságosabb színek a szürke (44,7%) és a fehér (44,5%), az ilyen színű autók ugyanis ritkábban szenvednek balesetet. Bár hozzá kell tenni, hogy a baleseti statisztikák számos tényezőtől, például az útviszonyoktól és a forgalom erősségétől is nagyban függenek, szóval a carVertical statisztika-elemzése inkább érdekesség, mint szabályszerűség.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?