Most már biztos: Biatorbágyon épül fel a NIO gyár

Az már eddig is biztos volt, hogy Magyarországon épít gyárat a NIO, most már azt is tudjuk, hol

Ahogy korábban megírtuk, a kínai NIO autómárka Magyarországon létesít gyárat. Ám azt még csak most árulták el, hogy az országon belül hova érkeznek.

Biatorbágyon épül fel a NIO kínai járműgyártó üzeme, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A cég első európai üzemében automata akkumulátorcsomag-csereállomásokat fognak előállítani. A mintegy 5,5 milliárd forint értékű projekthez a kormány 1,7 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve több száz új munkahely létrehozását. A csarnok később kutatás-fejlesztési és képzési központtal is bővülhet. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság alapvetően az autóiparra épül, ez a szektor adja a feldolgozóipari kibocsátás közel harmadát, így kulcsfontosságú kérdés, hogy minél több olyan beruházást sikerüljön ide vonzani, amely az elektromos átálláshoz köthető. A NIO által gyártani kívánt, konténer méretű szerkezetek működésének lényege, hogy a járművel ezekbe behajtva a rendszer egy teljesen automatizált folyamattal a lemerült akkumulátorcsomagot feltöltöttre cseréli ki. A tervek szerint Magyarországon évi 240 ilyet fognak előállítani, 2025-re pedig már 4000 fog működni világszerte.
Hirdetés
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?