ALFA ROMEO 166

(1998 - 2007)

Pozitív


Egyedi megjelenés, hamisítatlan Alfa stílus, jó utazóautó, tágas utas és csomagtérrel, izgalmas motorokkal.

Negatív


A tékozló V6-os benzinesek túlhaladják a hajtáslánc képességeit, megbízhatósági problémák, pocsék értékállóság.

Méret, kényelem, kidolgozás

Olaszos formák, ízléses kialakítás, kényelmes, nagyautós helykínálat elöl, hátul is csupán a fejtér szűkösebb az átlagnál. Egész stabilan és finom anyagokból összerakott, egyedi hangulatú utastér, a 2003 végi ráncfelvarrást követően javuló minőségben. Kizárólag négyajtós limuzin karosszériával készült, így nem a variálhatóság bajnoka, de azért 490 literes csomagtartójával igyekszik. Ülése és kormánya jól beállítható, csak egész gyengéden kényszeríti a jellegzetes, olasz autós békapózba sofőrjét.

Különleges felszereltség

A felszereltségen nem spóroltak, már a belépő szint is rendelkezett az elengedhetetlen kellékekkel (klíma, légzsákok, villanyablakok stb.), följebb lépve pedig már luxusautós a színvonal, főleg a 2003 végi ráncfelvarrást követően.

Ajánlott motor

Egy Alfának szíve-lelke a motor, a 166-osnak is jutott a legendás kínálatból. Leginkább a 2.0 Twin Spark ajánlható, jól megy és egész takarékos, a V6-osok gyönyörű hangúak, nagyot tolnak, de az már néha sok az elsőkerékhajtásnak, és sajna nagyon szeretik a benzint. Az összes öthengeres dízel kiváló választás. Minden erőforrás fokozottan szervizigényes.

Fenntartási költség

Bár az Alfa szervizek nem annyira horror árakon dolgoznak, és akad megbízható független szakértő is (a rajongói klubok eligazíthatnak), azért a 166-ost sajnos gyakran kell orvoshoz vinni, hol kisebb, hol nagyobb problémával.

Biztonság

Jóllehet az Euro NCAP nem törte, de a kor követelményeinek megfelelően ellátták légzsákokkal, tudta akár a kipörgésgátlós trükköket is, erős fékeket kapott és akadt gyűrődési zónából is bőven.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre