TOYOTA COROLLA VERSO

(2004 - 2009)

Pozitív


Rendkívül biztonságos, hagyományosan megbízható, élvezetesen vezethető, öt személlyel óriási csomagterű, sokoldalúan variálható belterű, gazdag felszereltségű, akár hétüléses egyterű.

Negatív


Hétüléses vetélytársai tágasabbak, teljes kapacitással kis csomagtér, a két leghátsó ülés csak gyerekeknek való, ellenben a Corolla Verso az egyik legkompaktabb kompakt egyterű.

Méret, kényelem, kidolgozás

Ahogy egy közepes méretű egyterűhöz illik, az utastér a Corolla Verso egyik legfőbb erőssége: hosszában tologatható, állítható támladőlésű második sorbéli ülések, amelyek a harmadik sorban található két, inkább csak gyerekeknek való üléssel teljes egészében a padló síkjába hajtogathatóak. Elöl mindezt szinte futurisztikus műszerfalkialakítás és minőségi kidolgozás egészíti ki, magától értetődően bőséges helykínálattal. Ha kihasználjuk a teljes üléskapacitást, akkor csupán 65 literes csomagtartójelkép marad, ha viszont minden lehetséges ülést elsüllyesztünk máris jöhet az ilyenkor szokásos hűtő/mosógép a raktérbe. A tologatható üléspadról már esett szó, ez kiváló jellegzetesség, elöl pedig a csúcsminőségű és okos kialakítású műszerfal, a finoman működő kezelőszervek és a tág határok közt állítható kormány/ülés tárul elénk.

Különleges felszereltség

Itt még a klasszikus Terra-Luna-Sol felszereltségi szinteket találjuk, és a jó hír, hogy a Terra egyáltalán nem földhözragadt: CD, központi zár, elektromos ablak/tükör és klíma mind szériában járt. A legmagasabb Sol már tempomatot is tudott, alufelnivel és kipörgésgátlóval. Nálunk érdekes mód inkább ez van többségben a használtpiacon, így könnyű a választás.

Ajánlott motor

Az 1.6-os benzines persze nem érződik rakétának a maga 110 lóerejével az üresen 1,4 tonnás kocsitesthez, amely hét személlyel már komoly erőproblémákkal küzd. Sokkal harmonikusabb a 129 LE/170 Nm-es 1.8-as, főleg hogy ugyanannyit, (7-8 liter körül) fogyaszt. Nem véletlen, hogy az 1.6-os ritka darab. Dízelből nem tudunk tévedni. Vegyük azt a D4-D-t, amelyikből szimpatikusabbat találunk. A kétliteres 116 lóerős remek, a 2.2-es 136 vagy 177 lóerővel egyenesen kiváló.

Fenntartási költség

Unalomig ismételt tény, de a vásárlói elégedettséget és megbízhatóságot vizsgáló felmérésekben a Toyotának bérelt helye van az élmezőnyben, de inkább a dobogón. A Corolla Verso kategóriájának legmegbízhatóbb, legkevesebb meghibásodást produkáló képviselője.

Biztonság

A hat légzsák a minimum, az erősebb változatokhoz már szériában járt az ESP, de a kipörgésgátló is magától értetődő. Az NCAP ötcsillagos eredménnyel jutalmazta, és nem utolsósorban négycsillagosra értékelte a gyermekvédelmét, ami további igen nyomós érv ezen kiváló családi autó mellett.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre