A világ első videója az F1 pilóta szemszögéből

F1 kör Barcelonában a pilóta szemével

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A belső kamerás felvételekért érdemes autóversenyeket nézni, de éles körülmények között sohasem pozicionálják ennyire élethű szögbe a kamerát.


A Forma 1-es (és bármilyen autósport) közvetítések egyik legjobb részét a belső kamerás felvételek jelentik. Ezek azok a képek, amelyek segítségével némileg élethű képet kaphatunk arról, hogy mit lát a versenyző a pályán, ilyenkor érezhetjük legalább részben, hogy mi is benne vagyunk a versenyben. Természetesen ezek a kamerák aerodinamikai okokból, és azért, hogy ne zavarják a versenyzők látását, valójában nem pont azt a képet közvetítik, amit a pilóták látnak, inkább a szimulátorok felső nézeti képére emlékeztetnek. Szerencsére a technika folyamatosan fejlődik, nemsokára már elég lesz egy apró patentet rögzíteni a sisakon a tökéletes élmény érdekében, de amíg nem jutunk el ide, a mellékelt videó adja vissza a legélethűbben, hogy hogyan is néz ki pilótaszemmel egy kör, esetünkben a barcelonai Circuit de Catalunyán.
Hirdetés

A korábbi Virgin Racing versenyző, pillanatnyilag Pirelli-tesztpilóta státuszban vezető Lucas di Grassi sisakjára rögzítették a felvevőkészüléket, ő pedig kigurult, hogy mi is megnézhessük azt, amit ő lát, miközben az aszfaltcsíkon száguld. Ahogy elmondta, nem volt könnyű a fejére applikált kamerával vezetni, mert az egyik szemét teljesen eltakarta, így gyakorlatilag félig vakon kellett teljesítenie a kört. Ennek megfelelően a tempó sem hatalmas, érezni, hogy van még a pályában, mégis érdekes, és a gyorsításoknál lélegzetelállító élmény a szuperközeli videó megtekintése.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?