Drágul a gázolaj, olcsóbb lesz a benzin

Ellentétesen, de azonos összegre változnak az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csökken a benzin, nő a gázolaj ára, szerdától így kerülnek pontosan ugyanannyiba.


Az előző hét jelentős üzemanyagár-csökkentése után most csak egy apró korrekció következik, a benzint tankolóknak még egy kis öröm, a dízeleseknek azonban már magasabb ár jön. Szerdán mindössze 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin árát a MOL, ugyanakkor szintén 2 forinttal növeli a gázolajét.
Az árváltozásokat követően a 95-ös benzin literenkénti átlagára ugyanúgy 340 forint lesz, ahogyan a gázolajé is. Legutóbb pénteken változtak az árak, akkor 9 forinttal csökkent a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj literenkénti ára, de azt megelőzően szerdán is volt 7 forintos mínusz a benzinnél, 3 forintos a gázolajnál. Így csupán a múlt héten 16 forinttal lett olcsóbb a benzin, 11-gyel a gázolaj. Július közepe óta csak eddig 50 forinttal csökkent a 95-ös, 30 forinttal a gázolaj ára. Utóbbi szerdán elveszít 2 forintnyit az árelőnyből, a benzin ennyit kap még.
Hirdetés
Tavaly szeptember és idén január között még jelentősebb, mintegy 100 forintos mínusznak lehettünk tanúi, majd az év első felében drágulás következett. Az elemzők szerint az olajárak most már mélypontjuknál lehetnek, a hazai üzemanyagárak viszont sajnálatos módon (és a termékárra tevődő járulékos költségekből, adókból eredően) nem csökkentek olyan mértékben, mint a tőzsdei árak. Az egykori, a benzin és a gázolaj esetén egyaránt 2012-ben adódott, 450 forint környéki csúcsárakhoz mérten mégis igencsak kedvező a szerdától a benzin és a gázolaj esetén egységes 340 forintos literenkénti átlagár, ami természetesen a kutak között jelentősen, akár 30-40 forinttal is eltérhet, hiszen köztudott: tankoláskor nem csak annak idejére, hanem helyére is erőteljesen ajánlott figyelni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?