Egyre kevesebben merik saját maguk megjavítani autójukat

Brit tudósok kimutatták: a legújabb autók túl bonyolultak ahhoz, hogy tulajdonosaik maguk javítsák

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A rengeteg elektronika miatt egyre komplexebbek a járművek: te hozzá mersz nyúlni a modern autódhoz, ha valami problémája van? Íme az angolok válasza erre a kérdésre!

A brit "tudósok" ismét alkottak: felmérést végeztek a szigetországban, hogyan oldják meg az autótulajdonosok a járműveik problémáit. A kutatás feltárta, ami az évek alatt egyre nyilvánvalóbbá vált: a modern autók egyre több olyan bonyolult technikával vannak felszerelve, ami megnehezíti az otthoni, saját kezű javítást. Azzal persze nincs probléma, ha szakértőkre bízzuk az autónkat, de manapság egy-egy rutinjavítást is szinte lehetetlenné tesz a rengeteg funkció infotainment-rendszerbe való áthelyezése, vagy például az alkatrészek bonyolultabb helyekre való elhelyezése.
Hirdetés
Az OBDeleven az Egyesült Királyságban 1500 autótulajdonost kérdezett meg, akik 66%-a nyilatkozta, hogy autójuk túl bonyolult ahhoz, hogy javításokat maguk végezzenek rajtuk, sőt: szerintük még a hibák beazonosítása sem lehetséges önállóan. Ez az arány magasabb az újabb autókat használóknál, ott a válaszadók 72%-a gondolja túl komplexnek autóját ahhoz, hogy maguk bütyköljék meg, de a régebbi járműveket használók 60%-a is így válaszolt. Az eredmények nem meglepők, hiszen egy McKinsey által készített kutatás szerint az 1990-es években nagyjából 20 elektronikai vezérlőegységgel rendelkeztek az autók, manapság már átlagosan 150 található a járművekben.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?