Fékez, kilát, nem rozsdásodik: járműipari fejlesztések a Federal Mogultól

Fő a biztonság: a Federal Mogul idei újdonságai

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az alkatrészgyártó-óriás idei legfontosabb újításaival ismerkedtünk, van új féknyereg, felületkezelés és hatékony ablaktörlő-lapát.

Éves sajtótájékoztatóján mutatta be idén kifejlesztett legfontosabb újdonságait a Federal Mogul. A rendezvényen magyar és külföldi szakemberek prezentálták a legújabb fejlesztéseket fékek, ablaktörlők és felületkezelés témaköreiben.

A Federal Mogul világszerte jelenlévő, éves szinten 6,2 milliárd dolláros forgalmat produkáló autóalkatrész-gyártó cég, termékeit számtalan autógyár használja különféle modelljeiben. Forgalmának 71%-át személyautós, 18%-át teherjárműves, fennmaradó 11%-át pedig különféle ipari, hajós, vasúti és repülőgép-technológiai megoldások teszik ki. Számtalan márkanéven állítja elő termékeit, ezek közül a legismertebbek a Ferodo, a Champion, a Götze vagy a Moog. A mostani bemutatón négy fontosabb fejlesztést mutattak be, de ezek a cég portfóliójának csak töredékét teszik ki, hiszen az elmúlt tíz hónap során közel háromszáz új szabadalmat jegyeztettek be.

Elsőként a Ferodo által jegyzett Protec S elnevezésű új féknyereg-rugó rögzítési megoldásról meséltek. A jelenleg alkalmazott megoldásoknál a féknyerget nyugalmi állapotába visszahúzó vékony laprugót csak beakasztják a nyereg hátoldalába. A Ferodo Protec S rugót ezzel szemben hegesztéssel is rögzítik, ezáltal a rugó és a féknyereg érintkezési felülete védettebb a rozsdásodással és a bekerülő kosszal szemben. Mivel a rugó könnyebben távolítja el a nyerget a tárcsától, emiatt csökken a fékbetét üresjárati kopása, ezáltal jelentősen nő a nyereg élettartama. Az sem elhanyagolható, hogy csökken a vibráció a rugó és a hátlap között, mert ennek hatására érzékelhetően halkabb lesz a fékezés.
Az új megoldás tökéletesen kompatibilis a korábbival, így az összes SN7-es féknyereggel felszerelt teherjárművön alkalmazható. Ráadásul, a fix rögzítés miatt azt a lehetőséget is kiküszöböli, hogy a fáradt féknyerget használt rugóval lehessen felújítani, amit a szerelők előszeretettel alkalmaznak. A technológia már piacon van, költségek szempontjából pedig nincs jelentős különbség a korábbi megoldáshoz képest.
A Federal Mogul következő büszkesége a Moog márkanév alatt kiadott, új felületkezelési eljárás, a kataforézis. Ez az eljárás nagyon hasonlít a szinterezés néven ismert elektrosztatikus festékszórási eljáráshoz (a festeni kívánt tárgy pozitív vagy negatív töltést kap, amit ellenkező töltésű festékkel szórnak be, majd magas hőmérsékleten égetik ki a festéket a terméken). A különbség csupán annyi, hogy a kataforézisnél nem szórják a festéket, hanem magát a tárgyat merítik az ellentétes töltésű színezőanyagba, ezáltal üreges tárgyak esetén nem csak a külső, de a belső felület is masszív védelmet kap.
A technológia alkalmazása főleg az autóiparban használtak kétharmadát kitevő, lemez lengőkarok festésére szolgál, melyek rozsdásodása általában belülről, a nem kezelt felületről kezdődik, s a korrózió onnan teszi tönkre idővel vagy épp idő előtt az alkatrészt. A megoldást sós permet-fürdőben is tesztelték, és úgy állapították meg, hogy míg a gyári minőségű alkatrészek körülbelül 4-6 évnek megfelelő időtartamig bírták a kiképzést, a kataforézissel kezelt lengőkarok élettartama akár 8-10 év is lehet.

A kataforézishez kapcsolódik a Ferodo további újdonsága a Coat+ bevonat alkalmazása. Ennek életre hívását részben indokolta, hogy a manapság divatos felnik a korábbiaknál többet mutatnak a féktárcsából, és emiatt fontos az esztétikus megjelenés. Sokkal fontosabb volt, hogy a védőréteg megakadályozza a tárcsa külső élén, illetve az agy körül a rozsda képződését, így új tárcsa felszerelésekor nem kell bajlódni az agy megtisztításával: ha ezt a lépést kihagyjuk a cserénél, a felhalmozódott szennyeződés miatt már az új tárcsa működése sem lesz tökéletes, mivel a kis koszdarabkák megakadályozzák a tárcsa tökéletes felfekvését az agyra. A Coat+ borítást a Ferodo szinte teljes termékskáláján elérhetővé teszi, az árkülönbség minimális a hagyományos és az így kezelt alkatrészek között, és a cikkszám mögé illesztett C-betűről lehet tudni, melyik termék kapta meg a speciális felületkezelést.
Míg a korábbi újdonságokkal elvétve találkozhatnak csak az autósok, a Champion flatblade ablaktörlőivel akár évente érdemes közelebbi kapcsolatba kerülni. A Flatblade termékek számtalan autótípushoz kaphatók, és a termék különlegessége a vetélytársak hasonló megoldásaival szemben, hogy a hozzájuk mellékelt toldalékok segítségével mindenféle régebbi autóra is felszerelhetők. A Flatblade ablaktörlők íve nem egyenletes, ezáltal jobban illeszkednek a különféle szélvédő-formákhoz, megbízható működésüket pedig a változó geometriájú légterelők is garantálják, melyek gondoskodnak arról, hogy a lapátok minden időjárásban az üvegre tapadjanak. Ebben a két végükön található fémbetétek, az úgynevezett flexorok is segítenek. A flatblade-en együttesen alkalmazott újítások garantálják, hogy a hagyományos ablaktörlőkre jellemző általános hibajelenségek – sávok vagy csíkok megjelenése, elpattogás, remegés vagy működés közbeni zaj – egyáltalán ne jelentkezzenek. A Federal Mogul képviselői ugyanakkor azt is kiemelték, hogy az ablaktörlőlapátok nem az örökkévalóságnak készülnek, ők maguk még a Champion flatblade termékek használata esetén is azt javasolják, hogy a tökéletes látás, és ezáltal garantált biztonság érdekében évente cseréljük a lapátokat.
Folytatás fél év múlva, akkor a Federal Mogul legjelentősebb szabadalmaival ismerkedhetünk majd meg.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?