Furcsa, de egyelőre növekedésben a hazai újautó-piac

Fizetett hirdetés

Kétszámjegyű növekedést láthattunk az újautó-piacon a múlt hónapban

Nem erre számítottunk, de örvendetes, hogy tovább nőttek az újautó-eladások márciusban. Ha pedig áprilisban te is segítenéd ezt a növekedést és új autót vásárolnál, akkor mindenképp vess egy pillantást a money.hu autóhitel kalkulátorára!

Vészjóslóan kezdődött az év, szinte minden importőr elmondta, hogy idén is csökkenő autópiacra számítanak, ezt pedig az év első hónapjának újautó-eladási statisztikája is alátámasztotta. Januárban ugyanis 3 százalékos csökkenést láthattunk az előző év azonos időszakához képest, de aztán február 10 százalékos növekedést hozott, márciusban pedig ez a tendencia folyatódott és 12,2 százalékos növekedést, de fontos megemlíteni, hogy kizárólag a személyautó eladásokról beszélünk most (persze a kishaszongépjárművekkel kiegészítve is pozitív a végeredmény).
Hirdetés
Nézzük a számokat kicsit közelebbről! Összesen 12 895 személyautót adtak el Magyarországon a múlt hónapban. Mindez 1339 autóval több az egy évvel korábbi eredményhez képest. Hogy a pesszimista előrejelzések válnak-e be, az majd kiderül az év további részében, ám az biztos, hogy a jelentős kedvezmények hatást gyakorolnak ezekre a számokra. Az újautó-vásárláshoz azonban nem elég az árengedmény, hiszen a hitelpiac ugyanúgy beleszólhat a döntésekbe. A hitelek megszerzéséhez, a megfelelő hitelező kiválasztásához pedig jöhet jól a money.hu autóhitel-kalkulátora, amelyet ide kattintva érhetsz el. Itt használt és új autókra igényelhető hiteleket egyaránt összehasonlíthatsz. Kiélezett csata folyik egyébként az újautó-piacon az elsőségért, amit márciusban a Suzuki nyert. Márciusban 2433 személyautót értékesítettek, ami 198 százalékos növekedés a tavalyi év ugyanezen időszakjához képest. Meglepetés szereplő a dobogón a Nissan. Úgy tűnik sikeresen hívták fel magukra a figyelmet hatalmas kedvezményeikkel, hiszen 1537 autót adtak el márciusban, ami 325 százalékos növekedés tavalyhoz képest. A Toyota ezzel szemben stagnált, bár ez is 1440 eladott autót jelent, ám ez csak 0,3 százalékos növekedés. A Top5-be még a Skoda és a Volkswagen fért be, ám ők már csökkenést könyvelhettek el a múlt évhez képest. A Skoda 862 autót adott el, ami 26 százalékkal kevesebb, a Volkswagen pedig 793 autót értékesített, ami 3,3 százalékos csökkenés.
Hirdetés
Top 5 márka februárban (Forrás: DATAHOUSE)
2024 2023 Különbség (%)
Suzuki 2433 db 816 db +198,16%
Nissan 1537 db 361 db +325,76%
Toyota 1440 db 1436 db +0,28%
Skoda 862 db 1169 db -26,26%
Volkswagen 793 db 820 db -3,29%

Hirdetés
A legkelendőbb típusok ranglistáján most a Suzuki Vitara végzett az élen 1306 darab eladással. Második lett az S-Cross 763 darabbal, a harmadik pedig a Nissan Qashqai 754 darabbal. Továbbra is nagyon népszerű a Skoda Octavia, amiből 540 darabot adtak el, a ranglista ötödik helyére pedig a Dacia Duster érkezett 373 eladással.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?