Kínai mentőöv a Saabnak

Kínai segítséget kap a Saab

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

120 millió eurós befektetéssel a kínai Hawtai Motor Group biztosítja a Saab középtávú finanszírozását. A svédek így megmenekülnek a csődtől, és megnyílik előttük a kínai piac.

Vége a Saab márkával kapcsolatos találgatásoknak, immáron hivatalos az információ: a kínai Hawtai Motor 120 millió eurót fektet a svéd autógyárba (ezzel max. 29, 9 százalékos tulajdoni részt szerezve a Spyker N.V.-ben), ezáltal biztosítva a Saab középtávú finanszírozását, továbbá 30 millió eurót ad tulajdonrészre átváltható kölcsön keretében, 6 hónapos lejárattal, évi 7 százalékos kamattal. Az együttműködés révén a Hawtai Motor hozzáférést kap a Saab világszínvonalú, innovatív technológiájához és nemzetközi értékesítési hálózatához, melynek felépítése saját erőből több évtizedet venne igénybe. Cserében hozzáférést biztosít a Saab részére dinamikusan fejlődő kínai gyártási kapacitásához, és infrastruktúrájához. A 2000-ben alapított Hawtai Motor magántulajdonban lévő autógyártó, pekingi központtal és fejlesztőbázissal. Két gyártóüzeme jelenleg 350 000 gépkocsi, 300 000 környezetbarát dízelmotor, illetve 450 000 automata váltó előállítására képes. 2015-re egymillió gépkocsi, egymillió motor, és egymillió automata váltó gyártása a terv, amely révén a kínai cég a világ vezető autógyárai közé emelkedhet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?