Levegő nélküli abroncsoké a jövő?

Búcsút inthetünk a guminyomás-ellenőrzésnek, ha elterjednek a levegőmentes abroncsok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Könnyebb lesz az autósok élete, ha a légnyomás nélküli abroncsok leváltják a hagyományos autógumikat, a következő évtizedben beköszönthet a defektmentes világ.

Évek óta röppenek fel hírek, hogy különböző gyártók hamarosan piacra dobják saját levegőmentes abroncsaikat, de idáig ez a megoldás nem terjedt el a személyautók piacán. Most úgy tűnik, hogy ez a helyzet a következő évtizedben változhat: a Michelin és a General Motors közösen teszteli a francia gumigyártó legújabb, légnyomás nélküli abroncsát. A Michelin háza táján nem most bukkan fel először ilyen felépítésű kerék, az első levegő nélküli gumiabroncsot 2005-ben mutatták be, ám azt munkagépekhez fejlesztették, ahol a sebesség nem releváns tényező.
Hirdetés
A munkagépeknél használt megoldással szemben a felni és a futófelület közötti rész is gumiból készül (korábban ezt műanyag lapokkal oldották meg), melyet gyantával és üvegszállal erősítenek meg. A futófelület a hagyományos abroncsokéra hasonlít, viszont a környezetvédelem jegyében használt gumikból készítik 3D nyomtató segítségével. Az Uptis fantázianevű abroncs mérnökei bizakodóak, szerintük nincs olyan tényező, ami miatt ne lenne alkalmas közúti használatra, legyen szó könnyű teherautóról vagy egy nagy teljesítményű sportkocsiról. Ennek a megoldásnak a legnagyobb előnye, hogy ellenállóbb a mechanikai hatásokkal szemben, ezáltal a közlekedés kevésbé terhelné a környezetet, ugyanis évente mintegy 200 millió abroncs kerül kidobásra defekt és egyéb sérülés miatt. További előny lehet, ha az autókból kikerül a pótkerék/defektjavító készlet, így csökkenne az autók menetkész tömege, ami további pozitív hatást gyakorolna a környezetre.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?