Már megint a dízelesek járnak rosszul

Szerdától még drágább lesz a gázolaj, nem úgy a benzin

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár október első üzemanyagár-emelése adóváltozás miatt már október 1-jén megvolt a benzinnél és a gázolajnál is, e hét közepén utóbbi ára ismét feljebb kerül.


Kétszer annyit emelkedett a gázolaj ára szombaton, mint a benziné, ugyanis jövedéki adója is kétszer annyival nőtt - köszönhetően annak, hogy a kőolaj ára hordónkénti 50 dollár alá ment. Igen, a nyáron megszavazott jövedéki adó törvény értelmében nálunk nő az üzemanyagokra rakódó sarc, ha a nyersolaj „túl olcsó”. A benzin esetén 5, a gázolajnál 10 forinttal lett így magasabb a jövedéki adó, de mivel erre még áfa is rakodik, a benzin ára 6,35, a gázolajé 12,7 forinttal nőtt szombaton, vagyis október 1-jén. Szerdától a dízelesek számára még drágább lesz a tankolás, ugyanis akkor a Holtankoljak.hu információi szerint további 3 forinttal emeli a gázolaj árát a MOL.
Hirdetés

A hét derekától így a dízel átlagára már literenkénti 348 forint lesz, míg a 95-ösé marad a szombattól tapasztalható 339 forint. Nem kedvező az árváltozás, de állítólag nem kell tartatnunk a 2012-ben adódott 450 forintos csúcsszint visszajövetelétől. Olyan mértékű áremelkedésre egyelőre nem számítanak az elemzők, enyhébbre igen. De akkor majd nálunk visszamérséklik a jövedéki adót, az üzemanyagok pedig vélhetően nemigen lesznek drágábbak, mint most. A jelenlegi szint egyébként pontosan az egy évvel ezelőtti, a két évvel korábbinál pedig továbbra is sokkalta kedvezőbb, tehát kétségbe esni a most esedékes emeléstől sem kell. Arra persze továbbra sem árt figyelni, hogy az egyes töltőállomások között akár literenkénti 30-40 forintos eltérések is adódhatnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 01:22
    Permalink

    A világon legfeljebb az olaj ára olcsó, a benziné pedig csak az olajkitermelő országokban. Ha veszed a fáradságot és összehasonlítod más, akár hozzánk hasonló fejlettségű európai országokkal az üzemanyagárakat, számodra is nyilvánvaló lehet, hogy a hiedelmekkel ellentétben nálunk nem is annyira magasak az üzemanyagokat sújtó adók.

Vélemény, hozzászólás?