Mennyei luxus közel 9 évesen is – S-osztály használtan

Megnéztünk közelebbről egy 2014-es Mercedes-Benz S-osztályt. Még mindig lenyűgöző!

Sok városi legenda kering arról, hogy az igazi luxuslimuzinok az idő múlásával egyre több hibát produkálnak. Nos, ez a 2014-es évjáratú S-osztály jó példa, hogy nem kell mindig bedőlni a városi legendáknak.

Autórajongók körében mindig megy a vita, hogy melyik modell a német luxuslimuzinok királya, miközben a gyártó egymásra licitálnak minden egyes generációváltással. Sőt, még a szaksajtó is árgus szemekkel figyeli, amikor a német triumvirátus zászlóshajóinak megjelenik a legújabb változata. De talán a legjobban mindig a Mercedes S-osztályt várják, hiszen ez a típus mércéül szolgál és nem csak a saját kategóriájában. Ugyanis mindig az autóipar csúcstechnikáját kapja, a márka legfrissebb fejlesztései vele együtt debütálnak. Talán ezért is hiszik azt sokan, hogy emiatt több a hibalehetőség benne. A következtetés logikus, de lám, 9 évesen sincs baj vele. Természetesen, mint minden Mercedes-Benznek, ennek is létezik gyár kódneve, ami a W222. A márkát jól ismerők erre máris rávágják, hogy akkor ez a 6. generáció, amelynek hivatalos bemutatójára 2013 májusában került sor, a gyártószalagról pedig júniusban elkezdtek legördülni a sorozatgyártású példányok. Európában az S 400 Hybrid, az S 350 BlueTEC, az S 350 BlueTEC Hybrid és az S 500 értékesítése szeptemberében kezdődött. Ezek közül most az S 350 BlueTEC kerül középpontba, ugyanis a gazdája megengedte, hogy közelebbről is megvizsgáljuk mielőtt eladja.
Hirdetés
Mielőtt a számozás jelentését megvizsgálnánk, nézzük először az autó külsejét. A W222 generáció az F700 koncepcióautó vonalait örökölte, ám a sorozatgyártásban már nem annyira futurisztikus, sokkal inkább a klasszikus értékek mentén mozog. Hosszú orr, hatalmas ajtók és gyönyörűen ívelt tető, ami egyetlen „ecsetvonással” folytatódik a csomagtérfedéllel. Mindezt az autó oldalán végigfutó, ám lefelé ereszkedő fény-árnyék vonalak teszik még érdekesebbé és látványosabbá. Az autó teljes hossza öt méter feletti (5116 mm), szélessége 1899 mm, a magassága pedig 1496 mm. Emellett a 3035 milliméteres tengelytávolság is sejteti, hogy bent fejedelmi kényelem vár. De milyen állapotban van 9 évesen? A 2014-es évjáratú modell élete során csak apróbb sérüléseket szenvedett, a legkomolyabb egy koccanásból eredt a bal elején, de minden karcolás és horpadás javítva lett rajta. Fontos megemlíteni, hogy szépen javítva, ugyanis a fényezés valóban makulátlan. Egyedül a könnyűfém felniken látszódik néhány „parkolási seb”, de esztétikailag nagyon rendben van az autó. Igaz ez a belsőre is, ami ráadásul kellemes bézs színnel csábít. Ennek előnye, hogy még jobb a térérzet, amiben persze a panorámatető is szerepet játszik. Hátránya, hogy könnyebben meglátszanak a szennyeződések a világos felületen. Ám a gondos tulaj erre is ügyelt, az utastér szinte olyan, mint új korában. Néhány kényesebb helyen látszik ugyan a kopás, például a középkonzolon a multimédiás rendszer kezelőfelületénél, de hát ez elkerülhetetlen, mivel ezzel a területtel sokat találkozik a sofőr keze. Ilyen terület még a kormánykerék is, amin szintén nem múlt el nyom nélkül a 9, na jó 8 és fél év. De ezeken kívül máshol hiába keresnénk komolyabb kopásnyomokat. AZ ülések bőrburkolata kiváló állapotnak örvend, elöl-és hátul egyaránt öröm helyet foglalni bennük, hiszen ezek már nem is egyszerűen ülések sokkal inkább fotelek. A Mercedesekre jellemző ízléses díszítés sem veszített vonzerejéből, a faberakások tökéletesen harmonizálnak a bézs kárpitozással.
Hirdetés
Érdekesség, hogy ebben az S-osztályban már az a fajta digitális műszeregység és érintőképernyő is helyet kapott, amit az újabb Mercedesek is megkapnak, de a fizikai gombokkal, illetve a műszerfalon elhelyezett analóg órával, valamint a krómszínben csillogó, kerek szellőzőnyílásokkal sokkal barátságosabb az összkép, mint az új ridegen technokrata S-osztályban. Mielőtt a motor jelölésére rátérnénk, érdemes megemlíteni, hogy a hidropneumatikus, aktív futóművel felszerelt autó nagyújdonsága volt még a Magic Body Control nevű rendszer. Ez egy útfelület-érzékelő rendszer, ami kamera segítségével (nagy tempónál) is letapogatja az autó előtti útfelületet, és az így nyert információk alapján állítja az egyes kerekek lengéscsillapítását. Az eredmény: mennyei kényelem! A hazai utakon igencsak jól jön ez a technika.
Hirdetés
Szóval a 350 BlueTEC jelölés a háromliteres, V6-os turbódízel motort takarja, amely 258 lóerővel és 620 Nm forgatónyomatékkal mozgatja az autót. Ezt az erőt 7 fokozatú, automatikus sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Dízelsége ellenére elképesztően lágyan duruzsol a motor, az utastérbe is csak a legszebb tónusa jut el. Természetesen csodás egy ilyen luxuslimuzint vezetni, a váltó észrevétlenül teszi a dolgát, a motor pont elég erős ahhoz, hogy megfelelő dinamikával mozgassa az üresen 1,8 tonnás autót körülbelül 6-7 literes átlagfogyasztással. Ráadásul rendkívül megbízható szerkezet, ha céljának megfelelően használják. Egy használttesztben általában az a nagybetűs sztori, hogy mi mindent kellett megcsinálni az adott autón, ám most csalódniuk kell azoknak, akik hosszas hibalistát várnak. Mert az nincs, se hosszú, se rövid. Eddigi életében ez az S-osztály semmiféle váratlan hibát nem produkált, tökéletesen végezte a dolgát az eddig megtett 159 000 kilométer alatt. Többek között ezért is kedveli nagyon a tulajdonosa és fájó szívvel vált egy újabb Mercedes-Benz modellre. Végül a nagy kérdés, hogy mennyiért lehet kapni manapság egy ilyen 2014-es, dízel S-osztályt? Nos, a Használtautó.hu felületén többnyire 11-15 millió forint között mozog az áruk. Persze a kisebb futásteljesítményű példányok a drágábbak, egy ilyen motorikusan hibátlan, szépen karbantartott példány pedig 13-14 millió forintért cserélhet gazdát.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?