Nem kell aggódni, megint olcsóbbak lesznek az üzemanyagok

Csökken a benzin és a dízel ára is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szerdától ismét olcsóbban tankolhatunk, a mostani áresést állítólag még komolyabb követheti a világpiacon.


Szeptemberben eddig emelkedtek az amúgy július közepe óta jelentősen csökkent üzemanyagárak, most viszont újabb fordulat következik, szerdán egységesen, 3-3 forinttal csökkenti a benzin és a gázolaj árát a MOL. A világpiaci árak esését (azoknál szerényebb mértékben követő) korrekcióval a 95-ös benzin literenkénti átlagára 344, a gázolajé 349 forint lesz.
Legutóbb múlt szerdán változtak az árak, akkor 5 forinttal emelkedett a 95-ös benzin és 8 forinttal a gázolaj ára. Szeptember első felében összességében 7 forinttal drágult a hó elején még 2 forinttal apasztott árú benzin, 14 forinttal a gázolaj. Július közepétől pedig mindkét üzemanyagfajta jelentősen, 40-45 forinttal olcsóbb lett, miután az év elejétől mintegy 70 forinttal drágultak - persze csak ahhoz a szinthez képest, ahová tavaly szeptembertől idén januárig, mintegy 100 forinttal estek. Az árak ingadozása tehát megszokott, s úgy néz ki, a mostani emelkedés nem tartott sokáig, szerény mértékű maradt.
Hirdetés
A mostani, 350 forint alatti üzemanyagárak igencsak kedvezőek a 2012-ben 450 forint magasságában, a benzinnél áprilisban, a gázolajnál már januárban adódott csúcsárakhoz képest. Ráadásul a tőzsdéken további jelentős áresést prognosztizálnak az elemzők. Kedvező, de ne várjunk Kánaánt és olcsó autózást, a hazai árak a termékárakra rakódó terhek miatt nem fognak tudni a világpiaci árakkal azonos ütemben csökkenni, mi csak ízelítőt kapunk az áresésből. Tovább árnyalhatja, mérsékelheti az érezhető árcsökkenést, hogy az egyes töltőállomások árai között jelentős, akár literenkénti 30-40 forintos eltérések is adódhatnak, így aztán nem csak arra arra ajánlott figyelni, hogy mikor, hanem arra is, hogy hol tankolunk.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?