Szakadt a menet? Segít a kémia!

Mire jó a csavarrögzítő?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kiszakítottam két tőcsavart, a megoldásban a Loctite csavarrögzítője segített.

Ha egy kicsit is erősebben húzza meg az ember az anyát a Zsiguli (és persze az összes hasonló Lada) karburátorán a légszűrőházat tartó tőcsavaron, akkor ezek a csavarok szépen megeszik a menetet a karburátor puha alumíniumjában. Így történt ez nálam is az utolsó szerelésnél, mindjárt két tőcsavart is kihúztam a karbiból, mint dugót a borosüvegből. Persze, ez nem egy életveszélyes hiba, de azért az első adandó alkalommal helyre akartam hozni a bajt. Klasszikus módszerek szerint jött volna a fúró, meg a menetfúró, de ez elég hosszadalmas, precíz egy meló. Szerencsére a kémia számos, ennél egyszerűbb és gyorsabb lehetőséget is kínál a csavarok visszanövesztésére, például valami jobb fajta, esetleg kétkomponensű ragasztóval pikk-pakk meglett volna a dolog. Viszont gondoltam a jövőre is, ha egyszer mondjuk egy felújításhoz le kell szedni, és a feje tetejére kell állítani a karbit, akkor útban lesznek a bebetonozott tőcsavarok.
A legjobb megoldásnak így a Loctite csavarrögzítővel való behajtást találtam, de az előbb említett bonthatóság kedvéért nem a kőkeményen, normál szerszámmal bonthatatlanul fogó Loctite 2701-es szert választottam, hanem a közepes erővel kicsavarható Loctite 243-ast. A kiszedett tőcsavarokat alapos tisztítás, zsírtalanítás után ezzel megkenve hajtottam be, gondosan ügyelve arra, hogy álljak meg, amint a legkisebb akadás jelzi a teljes becsavarást.
Egy negyed órás kötési idő után már óvatosan rá lehetett hajtani az anyákat is, a végleges meghúzással viszont jobb két órát várni, amíg az anyag elnyeri teljes szilárdságát, és már igazán feszesen tartja a csavarokat.
Igazából ezeket az anyagokat ugyan nem erre, hanem a hagyományos rugós-alátétes, vagy önzáró-anyás csavarrögzítések további biztosítására, vagy éppen pótlására találták ki, de az ilyen speciális problémára is tökéletes, ráadásul gyors és egyszerű megoldással szolgálnak.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?