Vajon menthetőek a kigyulladt hajón utazó autók?

A napokig lángoló teherszállító hajón úgy tűnik maradtak használható autók

A legfrissebb hírek szerint nem veszett oda minden autó az eredetileg Egyiptomba tartó hajón, legalábbis erről beszélt az egyik illetékes.

Még július elején gyulladt ki Hollandia partjainál, majd több mint egy hétig tartott eloltani a mintegy 3700 járművet szállító teherhajót, a Fremantle Highwayt. Az előzetes hírek szerint a tüzet villanyautók okozták, ám ezt továbbra sem erősítette meg a hatóság, így a tűz okáról még mindig nincs hivatalos infó. A hajót azóta elvontatták, és környezetvédelmi megfontolásból az olajat is kiszivattyúzták belőle, de a teherszállítón utazó autók sorsa még mindig kérdéses.
Hirdetés
Peter Berdowski, a mentésben résztvevő vállalat vezérigazgatója a holland sajtónak elmondta, hogy nagyjából ezer autó maradt jó állapotban, a maradék jelentősen sérült, néhány pedig szó szerint porrá égett. A szakember azt is hozzátette, hogy a használható kondícióban megmaradt autók fele villanyautó, ugyanis ezek az alsóbb szinteken utaztak, a tűz pedig a hajó fentebb lévő részein pusztított. Azt pontosan továbbra sem tudni, hogy melyik gyártó autóiról lehet szó, korábban csupán annyit hoztak nyilvánosságra, hogy többek között BMW-k, Mercedesek, Minik, és néhány Rolls-Royce tartott Egyiptomba Németországból. A hajó mentését végző szakemberek nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis továbbra is fennáll a tűzveszély, emellett a fedélzeten zajló munkát az is nehezíti, hogy a meggyengült szerkezet beszakadhat a munkások alatt. A menthető autókat szombaton kezdték el kihozni a roncsból, de ez sem megy könnyen, hiszen a hő miatt félő ezek kigyulladása is. A problémát úgy igyekeztek megoldani, hogy a fedélzeten lehűtik a járműveket, majd a kikötőben egy speciális tárolóegységbe helyezik azokat, a további sorsukról pedig később döntenek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?