Tengely- és kerékterhelést mérhetsz az autópályán

Így legyél jogkövető fuvarozó: használd a tengelysúlymérőt!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megérkezett a fuvarozók álma: már néhány perc alatt kiderülhet, hogy szabályos súllyal közlekedsz-e az autópályán.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. új elemmel bővítette szolgáltatási palettáját, ezúttal a nehézgépjárművel közlekedőkre gondolva. Törvény szabályozza ugyanis, hogy az utak, az útburkolat illetve a műtárgyak védelmében mekkora súlyú jármű közlekedhet az utakon.
A most elindított program keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy automatikus tengelysúlymérőt helyezett forgalomba. E szerkezet segítségével minden nehézgépjármű vezetője ingyenesen ellenőrizheti tehergépjárműve tengely- és kerékterhelését, így időben értesül arról, hogy ha esetleg túllépte a megengedett súlyhatárt.
Ennek köszönhetően a jogkövetésre hajlamos fuvarozóknak még a hatósági ellenőrzések előtt lehetőségük nyílik a szállítmányozás esetleges átszervezésére és kontrolljára, ami nagyban segíti a tisztességes vállalkozások működését. Jelentős segítség lehet ez mindkét félnek, hiszen a vállalkozás évente mintegy 4 millió nehézgépjárművet ellenőriz amellett, hogy 131 ezer engedélyt ad ki, szóval az úthálózat védelme abszolút prioritást élvez.
Hirdetés

Gondoljunk bele: a cég szerint egy-egy kamion 300.000 autónak megfelelő terhelést jelent az útburkolatnak, így ha a megpakolt tehergépeddel az M30-as autópálya Hejőkeresztúri pihenőjénél jársz, az M3-as autópálya felé vezető szakaszon, mindenképp érdemes használni az automatikus tengelysúlymérőt.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. emellett még számos más szolgáltatással próbálja óvni nem csak az utakat, de a környezetet is. 2014 óta teljesen online járható végig az útvonalengedélyezés kérelmezési folyamata, tavaly márciustól pedig - bizonyos méret- és súlyhatármegkötésekkel ugyan – bevezették az automata online engedélyezést. Gyakorlatilag egy webshopban megvásárolhatók online a szükséges engedélyek, és azonnal fizethetőek a túlsúly, a túlméret és az eljárási díjak is.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?