Új autómárka a láthatáron, az Atlas

Atlas néven érkezhet az új marokkói autómárka

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olcsó munkaerővel készítenének versenyképes elektromos autókat az évtized második felétől.

Új autógyártó vállalkozást harangoztak be Londonban, amelyet brit szakértelemmel szeretnének megalapozni, de a gyártás Észak-Afrikában, Marokkóban zajlana. Az Atlas üzleti terve viszonylag egyszerű és világos: kész alapokra építkezne a cég, annyi, mástól vásárolható elemet alkalmaznának a tervezésnél, amennyit csak lehet. Ezekből korszerű, elektromos hajtású autókat állítanának össze, amelyeket aztán Marokkóban, olcsón dolgozó munkásokkal építettnének össze, így kedvező áron léphetnének piacra.
Az elképzelés azért itt-ott sántít: egyelőre nem tudni, hogy milyen ütemben nő a villanyautók iránti kereslet a következő bő évtized során, míg Európában teljesen be nem tiltják a benzin- és dízelmotoros autókat. Emellett az is többször bebizonyosodott már, hogy egy autó tervezéséhez és gyártásához nagy tapasztalatra van szükség, ami általában csak évtizedek alatt jön össze. Ugyanakkor az ötlet mellett szól, hogy számos nagy gyártó akad - példaként ott a Geely és a Volkswagen -, amely szívesen adna el akár kész padlólemezeket más cégeknek, hiszen a mennyiség növelésével csökkenthető a gyártás egy alkatrészre jutó költsége.
Hirdetés
Egyelőre elég vázlatosan ismertették a terveket: ezek szerint 2026-ig a tervezés és a gyártás előkészítése kapná a főszerepet: akkor indulhat az első típus gyártása, és 2027-ben indulhat a forgalmazás.
Az Atlast két marokkói üzletember vezeti, akik mögött állítólag jelentős magántőke áll. A cég azonban egy tanácsadó testület felállítását is ígéri, amely állítólag elismert autóipari szakemberekből áll majd. Egyelőre az az igazán érdekes kérdés, hogy meddig jutnak az ambiciózus projekttel, hiszen tíz hasonló kezdeményezésből jó, ha egy-kettő eljut az első kézzel fogható termékig.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?