Adócsalás és óratekerés után olcsó autót kínáltak, most lebuktak

Külföldről származó autókkal nyerészkedtek a nyíregyházi nepperek

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Valószínűleg nem egyedi eset, hogy a külföldön nettó áron vásárolt autókat áfafizetés nélkül, de óratekeréssel adták el, most négyen lebuktak.


Épp ma írtunk arról, hogy bár egyre magasabb az itthon hirdetett használt autók átlagos futása, „A törvényi elrettentés továbbra sem működik az óratekerők ellen”. Annak ellenére is igaz ez, hogy szintén mai hír az is, hogy külföldről származó behozott autókkal seftelő autónepperek buktak meg Nyíregyházán. Az autókat Németországban, kereskedőként, azaz áfamentes nettó áron vásárolták, majd egy szlovák cégen keresztül hozták be, végül fiktív adásvételi szerződéssel úgy adták tovább, mintha a hazai vevő egy külföldi magánszemélytől vette volna. Így aztán a behozott autók után nem fizették meg az áfát.
Hirdetés

Az MTI beszámolója szerint az áfamentes behozással önmagában több mint 11 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek, de az autóknak ráadásul német forgalmi engedélyét, illetve a környezetvédelmi besoroláshoz kapcsolódó iratait is módosították, ezzel pedig alacsonyabb regisztrációs adót kapva további 4 millió forint kiesést okoztak. Ha ez nem lenne elég, további 9 millió forintot tesz ki az az összeg, amivel már közvetlenül a vevőket csapták be, a módosított kilométeróra-állások miatt az autókat valós értéküknél ugyanis drágábban kínálták. A járműveket „keveset futott, rendszeresen karbantartott, megkímélt állapotú” jelzőkkel illették. Az előbbiekhez képest jó áron, a valós jellemzőikhez mérten persze drágán.
Mint azt Simon Béla őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense elmondta, „a luxusban élő elkövetőknél” a pénzügyi nyomozók házkutatást tartottak, s ellenük bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás, valamint gépjármű kilométer-számláló műszere által jelzett értékek meghamisítása miatt indítottak eljárást. Az eset remélhetőleg az NKH kilométeróra-rögzítéséhez, lekérdezhető adatbázisához és a Használtautó.hu hirdetéseinél kötelezően megadandó óraállásokhoz hasonlóan - szintén hozzá fog járulni a piac tisztulásához.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 01:14
    Permalink

    Elmesélek egy vásárlást, csak úgy tanulságképpen! Jó pár éve, mikor ép mélyponton volt a használt autó piac elhatároztam, hogy lecserélem jó öreg F Astrámat! A kereskedő ahol kinéztem a “leendőt” egy Ford Focus kombit, 1,6 benzinessel, beszámította 300 rugóba! Meg kell hagyni, hogy attól sokkal jobb volt, de az árak a békasegge alatt, gondoltam, hadd menjen! Csak 1,6 Miót kellett mellétenni és vihettem a Fordot! Elmondás szerint 74000 km volt benne 4 évesen, de a szervizkönyv csak nem akart meglenni! Az is igaz, eldöntöttem, hogy nem érdekel a km, állapot alapján veszek autót! Előleg 50 rugó, majd csak meglett a szkönyv, ami feltűnően “homogén” volt! Közben utánanéztem neten, és találtam egy az évi szervizelést 112 000 km – rel! Ez sem zavart, mert az autó jó volt! Semmi sérülés, javítás! Csak az első lengéscsillapítók voltak kissé legyengülve! A meglepi akkor jött, mikor fizetésre került a sor! A nepper úr csak 680 rugóról adott számlát! Kérdésemre, hogy mi van?..elkezdett rinyálni, hogy ő akkor semmit nem keres, ha teljes árat írunk! Mondom neki, hogy teszek a foglalóra, ha beleírjuk a szerződésbe, a fődarab csere egyéves garanciáját, és kifizeti a lengéscsillapítók árát, tőlem rendben! Mert nem akartam otthagyni az autót, olyan jó állapotú volt! Ki is fizette (még egy sor rívás után) azóta is használom, és örülök, hogy nem hagytam ott!

  • 2017.10.28. at 01:14
    Permalink

    Először is nagyon örülök, hogy ezeket a trógereket elkapták, de ne vicceljünk ez csak azért van mert nem voltak jók a kapcsolataik és nem kentek meg megfelelő embereket. Viszont elképesztő csúsztatás van a cikkben. AUTÓKERESKEDŐ CSAK AKKOR VESZ NETTÓBAN AUTÓT AZ EU-N BELÜL HA AZ AUTÓ NEM MAGÁNSZEMÉLYTŐL SZÁRMAZIK. Ha magánszemélytől származó autót vásárol akkor nincsen ÁFA nincsen mivel csalni. Hozzáteszem ha nem akarna itthon mindenki egy 3 milliós autót megvenni 1,5 millióért ráadásul minimális km-rel akkor nem lenne ennyi csaló. El kellene fogadni hogy VALÓBAN jó autót csak akkor kap bárki is ha meg is fizeti az árát. De persze ezt nem akarják, csak később felháborodnak. Miért hitte el szervizkönyv, állapotfelmérés és papírok ellenőrzése nélkül. Mert akkora császár a vevő hogy pont neki pont akkor féláron adnak egy átlagosnál jobb autót méghozzá úgy hogy valaki neki hazahozta Németországból. Nagyon jó dolog Németországból, Ausztriából származó autót venni, mert igen jobban karbantartott autók, jobb állapotban vannak de nem olcsóbbak. Mitől lennének azok? Valaki adjon erre elfogadható választ.

  • 2017.10.28. at 01:14
    Permalink

    Nincs sehol 11% áfa. A magyar extrám magas, de annak idején Merkelék is egy ilyen mutatvánnyal lendítették be a gazdaságot költségvetési stabilitás mellett.

    A km tekerésnél nem látom miért lenne releváns a magyar áfa. Elvileg használtautó-behozatalra nem kell Áfát fizetni nem?

  • 2017.10.28. at 01:14
    Permalink

    11% os áfa mellett koránt sem lenne annyi csaló mivel az Unióban átlag 19% szóval nem érné meg csalni … másik pedig azért csalnak mert nagy a haszon rajta de 11% nál nem annyi a haszon mint 27% nál ergo nem éri meg csalni … ráadásul a fiktív számlák 10-15% között mozognak na már most 11% os áfatartalomnál igen csak nem éri meg 1% ért kockáztatni … egyszerű matek ami látom neked nem megy 😀 Az 5% os élelmiszer áfa meg szép dolog de biztos te is tudod az alapvető élelmiszerekre vonatkozik … és képzeld van olyan uniós ország ahol ezekre nincs is áfa …

  • 2017.10.28. at 01:14
    Permalink

    Faszikám, ha nem lenne rekord az 5% élelmiszer ÁFA, amiről te nem tudsz, akkor meg néznél bambán.
    Pont ennyi csaló lenne 11% ÁFA mellett is, mert ezeknek a csalás a lételemük. Amikor 25% volt az ÁFA, akkor is tekergettek és bármennyi lenne, akkor is tekergetnének, mert ezek adót nem akarnak fizetni. Nem 3%-kal többet nem, hanem semennyit.

    Butaságot tolsz, de azt legalább erőből.
    Élelmiszer tekintetében pedig nálunk a legalacsonyabb világviszonylatban az ÁFA. zabálni muszáj, autózni meg nem.

  • 2017.10.28. at 01:14
    Permalink

    Talán ha nem lenne rekord 27% os áfa akkor nem lenne ennyi csaló>>> amiből az következik hogy többet fizetnének be a kasszába >>> amiből szintén az következik hogy a bevétel ugyan annyi lenne >>> amiből szintén az következik hogy az meberek könnyebben élnének mivel kevesebb áfát fizetnének más termékekre is … >>> na már most csak én látom úgy hogy ezt a rohadt magas áfát direkt szopatásra találték ki ? Ne hogy már véletlenül is könnyebb legyen a kisemberek élete szopjanak csak … Egyébként egy valamiben elsők vagyunk NÁLUNK A LEGMAGASABB VILÁG VISZONYLATBAN AZ ÁFA !!!

Vélemény, hozzászólás?