320 kilós fogyókúrával és övlégzsákkal jön a Ford F-150

Detroitban pózol a legújabb Ford F-150

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A világ kedvenc platósának és Amerika kedvenc modelljének számító Ford F-150 legújabb generációjával jelentős tömegcsökkentéssel debütált Detroitban.

Akkora piac az Egyesült Államoké, hogy az ott favoritnak számító Ford F-150 egyben a világ kedvenc pickupja is. A Ford mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a méreteivel egyáltalán nem szerény (csaknem 6 méter hosszú, tükrökkel együtt közel 2,5 méter széles és 1,9 méter magas), eddig legkönnyebb változatával is 2,2 tonna önsúlyú bestseller a tömegcsökkentés és a fogyasztásmérséklés éveiben is megőrizhesse elsőségét. A Detroiti Autószalonon kiállított 2015-ös modellévű változat új, nagy szilárdságú acélokból készített alvázú, részint alumínium karosszériás változata 320 kilogrammal könnyebb, mint a korábbi.
Hirdetés

A tömegcsökkentés mellé persze érkezik új, 2,7 literes, stop-startos EcoBoost V6-os motor is, amivel az új F-150 minden eddiginél aszkétább kevésbé pazarló fogyasztású lesz. A 10 millió mérföldnyi kemény tesztelésen túlesett új F-150 természetesen nem munkagép, hanem amerikai családokat nem csak a gyorséttermekbe, hanem akár a városokon kívülre is vinni képes, ugyanakkor akár mobilirodának is berendezhető modell. Újdonságai között szerepel a 360 fokos képet adó kamerarendszer, a távirányítható ajtóval szerelt platón a kihúzható rámpa, illetve ugyanott a BoxLink névre keresztelt variálható rögzítőrendszer. A platóvilágítás - ahogyan az a Ford európai haszonjárműveinél is megszokott már - LED-es, sőt a fényszóró és a hátsó lámpák is diódásak. A vontatási asszisztens a tolatókamerával az utánfutóval parkolásban is segíthet, az azzal kalkulált kanyarodási ívet is jelölni képes. Az utastérbe egyebek mellett 0,4 kW teljesítményt bíró 110 V-os konnektor, 8 colos, vetített műszerfal került újdonságként. Az ESP már visszagurulás-gátlós, van programozható okoskulcs (MyKey), a második üléssorban pedig övlégzsák (!) is. Szerepelhet távolságtartós tempomat, keresztirányú forgalmat is észlelő holttérfigyelő és sávtartó elektronika is.
Az újdonság az év második felében lép majd piacra - az Egyesült Államokban. Részletes adatait is nyilván akkor közli majd a Ford. Most az tudható, hogy a 2,7 literes turbós (EcoBoost) V6-os teljesítményével V8-ast idéző lesz, fogyasztása stop-start rendszerével (ami a platóst összkerékhajtással vagy vontatmánnyal használva automatikusan kikapcsolja magát) jóval szerényebb lesz. Marad a kínálatban a 3,5 literes, változó szelepvezérlésű V6-os és a szintén Ti-VCT 5,0 literes V8-as is - mind 6 sebességes automata váltóval, alapból hátsó-, opcióként összkerékhajtással.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?