A hópihék elkopása jelzi, ha cserélni kell a gumit: Goodyear UG9

Goodyear UltraGrip 9: saját maga jelzi, ha már nem megfelelő

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kilencedik generációjába lépett a Goodyear már hétmillió példányban elkelt Ultragrip téli gumija. Az UltraGrip9 kétféle mintával jön.

Odébb még a tél, de a téligumi-szezon már szinte elkezdődött. Lehozta idei tesztjét az ADAC (és mi is), bemutatta az ott nem túl fényes eredményt elért, pedig ígéretes Alpin 5 abroncsát a Michelin, s itt a Goodyear is az új téli gumijával, az UltraGrip 9 szériával. Az 1971-ben debütált, kis és közepes méretű autókra való aktuális sorával 14-16 colos méretekben kínált UltraGrip téli széria a Goodyear legnépszerűbbje, az elmúlt 43 évben több mint hétmillió példány kelt el belőle. Egy az egyben váltja az UG8-ast. Legnagyobb különlegessége, hogy mérettől függően kétféle mintával készül, a kisebbek központi bordával rendelkezők, a nagyobbaknál viszont már nincs az meg. Kivételes méret a 195/65 R15, ami egyben az egyik legnépszerűbb, ez sebességindextől függően mindkét mintával elérhető.
Hirdetés
[kepallobal=302499]Ha a (nagyított képen látható) hópihe lekopik, az abroncs cserére érett[/kepallobal] Nem csak a futófelület új, a gumi növényi olajat tartalmazó alapanyaga is, a futófelület élei és lamellái az autó nyomvonalát követőek, a vállblokkok mély lamellái a havas úton haladáskori jobb irányíthatóságot szolgálják, a gumi így jobban bele tud kapaszkodni a hóba. Az UltraGrip 9 a gyári mérések szerint minden tekintetben jobb az UltraGrip 8-nál, de leginkább gördülési ellenállásával és havas úton fékezhetőségével múlja felül azt. Kedvező tulajdonságait megfelelő tárolás esetén állítólag teljes élettartama alatt megőrzi, ameddig profilmélysége 4 mm feletti. Kopására hópihét formázó "TOP" (Tread Optimal Performance) mutatója is felhívja a figyelmet, amennyiben a futófelületen lévő hópihe elkopik, az abroncs cserére érett, már nem tudja gyári paramétereit.
Bár az ADAC még nem tesztelte az UltraGrip 9-est, az Auto Zeitung, az Auto Motor und Sport és az ACE tesztjén egyaránt nagyon ajánlott minősítést szerzett. Kíváncsian várjuk, hogy idén is elkészítendő saját gumitesztünkön miként fog viselkedni a Hungaroring tanpályáján.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?