A szabályosan közlekedőknek is pontot adna a rendőrség

Hűségprogramot hirdet a szabályosan közlekedőknek a rendőrség

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogyan a dugóinformációk, úgy a ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság hűségprogramjának alapját adó OBBPoint applikáció is okostelefonunkon fog alapulni.

Immár 20 éves a Közúti közlekedési előéleti pontrendszer, igaz, nem tudok olyan sofőrről, aki annyi pontot gyűjtött volna össze, hogy amiatt bevonták volna a jogosítványát. Az ORFK OBB most azonban megfordítja a rendszert, negatív előéleti pontok helyett jutalmat, a kereskedelemből ismerős hűségpontokat adna a szabálykövető sofőröknek. Ráadásul nemcsak felnőttek, gyerekek is használhatják majd az app-ot, érdekeltté téve őket, hogy nyomást gyakoroljanak a szüleikre a szabályok betartása érdekében.
Hirdetés
A kozlekedesbiztonsag.hu honlapon, azaz az ORFK OBB információs oldalán megjelent írás szerint az OBBPoint applikáció augusztus első napjaiban fog elindulni, s a hazai szakemberek ismerete szerint ez lesz a világon az első „sebesség alapon működő hűségpont-rendszer”. Működése egyszerű: az applikáció folyamatosan figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPoint-ot, és

ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl a sebességhatárt, megkapja a jutalompontjait.


Ehhez a szoftver természetesen ismeri, hogy az egyes útszakaszokon mennyi a megengedett sebesség, továbbá az időszakos korlátozásokkal is tisztában van. Jó hír, hogy az applikáció nem tekinti szabálysértésnek, ha valaki rövid ideig, pl. egy előzéshez az ajánlottnál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy az előzés befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra, fontos tudni azonban, hogy ha ezt egy sebesség-ellenőrző kamera (traffipax) is látja, az bizony el fogja készíteni a fotót, s a bírság is érkezni fog.
Hirdetés

Az ORFK OBB tájékoztatása szerint az OBBPoint hamarosan Android és iOS változatban is letölthető lesz, a regisztrációhoz egy felhasználónevet és egy érvényes e-mail címet kell majd csupán megadni. A program ettől kezdve automatikusan figyel, és a benne rögzített útszakaszok sikeres (értsd: gyorshajtás nélküli) teljesítéséért pontokat ír jóvá annak, aki regisztrál.

Egy autóban több készülékkel is lehet majd gyűjteni a pontokat, így a szülők és a gyerekek is bezsebelhetik azokat.

Berzai Zsolt, aa ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság titkára elmondta, a még formálódó elképzéseik szerint az OBBPoint-okat a későbbiekben különböző üzletekben, shopokban és szolgáltatóknál lehet majd beváltani. Ez azt jelenti, hogy a gyűjtött pontokért kedvezményt vagy ajándékot kap a regisztrált közlekedő. Sok minden még attól is függ, hogy a programot támogató szponzorok milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel. A gyerekek pedig az applikáció számukra kialakított részét használva különböző rendőr figurákat – közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetik őket, speciális eszközökkel szerelhetik fel őket, aszerint, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük, azaz, hogy azok a felnőttek, akiknek a kocsijában utaztak, mennyire vezettek szabályosan. Az ORFK-OBB reménye szerint az efféle számítógépes játékok iránt amúgy is nyitott, azokkal szívesen játszó gyerekek alkalmasint majd felhívják a felnőttek figyelmét a szabályok betartásának fontosságára, mert az már nemcsak biztonságot jelenthet az autóban ülők (és persze más közlekedők) számára, hanem hasznos is, még ha az csak egy számítógépes játékban elérhető siker vagy egy kávé erejéig is elég egy benzinkútnál.
Hirdetés

A felnőttek a jövőben nyereményjátékokra és a pontszámok alapján odaítélt rendfokozatokra is számíthatnak az applikáció által, attól azonban nem kell tartaniuk, hogy ha mégis gyorshajtanak, akkor az app alapján bírságot kapnának, hiszen az személyes adataikat nem rögzíti, továbbá a telefonos sebességmérés messze nem precíz.
Bár az nem titok, hogy az applikáció remek képet fog adni arról, hogy hol jellemzők a gyorshajtások, netán hol kapcsolják ki az ellenőrzést az autósok - ezekre a helyekre bizony várhatók majd a traffipaxok, ám a cél nem más, mint a biztonságos közlekedés. Az ORFK-OBB titkára azt mondja, a játékkal nyerhető kisebb-nagyobb kedvezményekkel és ajándékokkal azokat szeretnék jutalmazni, akik komolyan veszik és tesznek is a szervezet szlogenjének tartalommal való megtöltéséért, azaz… hogy mindenki hazaérjen!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?