Aki nem csatol, az fizethet: ismét vadásznak a rendőrök!

Ezen a héten a biztonsági öveket figyeli kiemelten a rendőrség

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A ROADPOL Seatbelt nemzetközi akcióhoz csatlakozva ismét fokozott ellenőrzésre számíthatunk az utakon. Ahogy arra az akció neve is utal, elsősorban a biztonsági öveket figyelik majd a rendőrök, de az egyéb passzív biztonsági eszközök is terítéken lesznek.

A 2022. április 4. és 10. közötti időszakra Seatbelt elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, avagy a ROADPOL. A hazai rendőrség ehhez csatlakozva Magyarország egész területén a passzív biztonsági eszközök használatának fokozott közúti ellenőrzését végzi majd. Bár az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv nélkül autózók kerülnek a célkeresztbe, ezen felül a gyermekbiztonsági rendszerek, valamint a segédmotorosoknál és a motorosoknál a bukósisak használatát is vizsgálják a rendőrök.
Hirdetés
Ezen rendszerek használatának mellőzése hazánkban kvázi népbetegség: akadnak, akik az összes valaha volt teszttel, kutatással, szakértővel, fizikussal és orvossal szembeszállva egyenesen azt terjesztik, hogy ezek nélkül nagyobb biztonságban közlekedhetünk. Persze a többség csak elfelejti, esetleg a veszély tudatában kényelmetlennek tartja a biztonsági övet, a sisakot, vagy a gyerekülést, és ezért nem alkalmazza. Sajnos (vagy épp szerencsére) minden említett helytelen érv felett áll viszont a tény, hogy ez a szabály, így be kell tartani. Ezek közül a gyereküléseket érdemes még mindenképp kiemelni, hiszen a bukósisak és a biztonsági öv szabályozásánál a gyermekek rögzítése jóval bonyolultabb. Erről részletesen írtunk már egy anyagot a szabálytengerben eligazodni vágyóknak, amelyet ide kattintva olvashattok.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?