Autóbérlő kisokos – ezekre figyeljünk, ha bérelni akarunk

Összeszedtük, miket érdemes észben tartani, ha autót kell kölcsönözzünk

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokféle helyzet adódhat, amiért autót kell bérelnünk, nyaraláson kívül akár szükségből is, ha lerobban a sajátunk, vagy csak szimplán nincs, de sürgősen kéne.

Lassan ugyan letelik a nyár, ami autóbérlés szempontjából is az egyik fő szezon, mégis biztosan rengetegen vannak, akik még most szeretnének belevágni néhány napos, vagy hosszú távú autóbérlésbe. Nekik szeretnénk segíteni, hogy akár a nyaralásból ne legyen rémálom, pusztán az autó miatt. Mert előfordulhat, hogy hetekkel, hónapokkal az autó leadása után még lesz dolgunk az autókölcsönzővel, ha igen, az valószínűleg nem lesz pozitív élmény. Nagyon sok összetevős dolog az autóbérlés, ha kisebb összegből gazdálkodunk és nincs módunk a legnagyobbaktól bérelni, érdemes precízen odafigyelni mindenre. A telefonon, vagy e-mailen leadott rendeléstől kezdve, az autó kulcsának és dokumentumainak visszaadásáig. Döntsük el, hogy mire van szükségünk!
Legelőször fontos tudni, hogy mit szeretnénk. Ha kisebb céget keresünk, kedvezőbb áron szeretnénk autót bérelni, érdemes észben tartani, hogy pontos típusra legtöbbször nem lehet foglalni. Sok helyen csak kategóriát választhatunk, és azon belül akármilyen modell kulcsát kaphatjuk. Előfordulhat, hogy nagyobb autót kapunk, mint amekkorát foglaltunk, olyankor az árra érdemes rákérdezni, hogy az előre kapott ajánlattól el fog-e térni. Ha ilyen helyzet adódik, pusztán azért adnak nagyobb kocsit, mert kifogytak a kategóriából, viszont lehetséges, hogy emelnek az áron, olyankor ragaszkodjunk a foglalásnál kapott árhoz, amit lehetőleg e-mailben tettünk, kinyomtatva vigyük is magunkkal. Lehetőség szerint bőségesen gazdálkodjuk az időnkkel, megéri az utazás megkezdése előtt egy nappal korábban kibérelni az autót, egy plusz napi díj kevesebb fejtörést okozhat, mint egy rossz állapotú, vagy éppen nem kellően nagy autó. Igyekezzünk ügyesen gazdálkodni a kasszánkkal is. Itt is igaz, hogy ne akarjunk többet, mint amire telik, mindig maradjon tartalék. Kétféle autókölcsönző létezik, a készpénzes, illetve a bankkártyás letétet kérő. Talán a legkényesebb pontja a bérlésnek, ha az előbbit választjuk, hiszen több százezer forinttal a zsebünkben kell sétálgatni, az utóbbi kicsit kényelmesebb, de nagyobb is a rizikó. Kártyánk minden adatát meg kell adnunk a kölcsönző munkatársának, akinek felhatalmazása van a letét összegét bankszámlánkon leblokkolni. Fontos tudni és figyelni, hogy ez csupán blokkolás lehet, pénzmozgás nem történhet a bankszámlán a kölcsönző által jogtalanul. A blokkolás általában azonnal megtörténik a bank által, az autó visszaadását követően a feloldás viszont eltarthat néhány napig, de nem lehet több ideig lekötve 30 napnál. Számlánkról az összeg látszólag el fog tűnni, de rajta marad, a lekötésről a kapott blokkról bizonyosodhatunk meg, eladás helyett pre-authorization kell, hogy szerepeljen rajta, és tegyük is el, biztos helyre.

Ne féljünk kérdezni.

Mindenre térjünk ki, kérjünk felvilágosítást az előbb leírtakról is, lehetnek eltérések a kölcsönzőknél. Sokan nem bíznak a nagyobb kölcsönzők által egyedüliként támogatott bankkártyás módszerben, viszont ezeknél a cégeknél általában újabb és jobb állapotú autót kaphatunk, így érdemes ezt választani. Ugyanakkor mindenkit óva intenénk attól, hogy az általános bankszámláját használja ilyen esetben, legyen ez egy olyan, amin maximum néhány 10 ezer forinttal van több, mint az autóra kért szükséges kaució összege. A bérlés díjának fizetési módja legtöbbször választható, viszont mindenképpen térjünk ki rá, hogy ez mit tartalmaz pontosan, beleértve a biztosítást is. A biztosítási díjat kérhetik külön, de legtöbbször a napi díj már tartalmazza, a kondícióit viszont tudjuk meg, és jegyeztessük fel tisztán és érthetően a bérleti szerződésre.
Hirdetés

Nem maradhat el az autószemle!
Ha már szerződés, mielőtt bármit aláírnánk, nézzük meg az autót, minimum annyira, hogy a célnak megfelel-e, vakon ne fizessünk a bérlésért. Ha megvan a papírmunka, irány az autó, leginkább fényképezővel, vagy telefonnal a kézben. Pontos állapotlapot készíttessünk a kölcsönző munkatársával, alaposan nézzük át a járművet, kívül-belül és ne féljünk fotózni. Észrevételeinket még akkor tegyük, amíg a munkatárs ott van velünk és az állapotlapot alá nem írtuk. Lehetnek sérülések a fényezésen, a műanyag alkatrészeken, a lámpákon, és a szélvédőn is. Rövidtávú bérlésnél nem érdemes sokat rugózni egy kavicsfelverődésen, csak jegyeztessük fel, hosszú távú esetén viszont megtörténhet, hogy a szélvédő megreped a bérlés ideje alatt, ennek lehetséges kimeneteleit tisztázzuk a kölcsönzővel.
Nézzük át az abroncsokat, a kölcsönző köteles a közlekedésre és az évszaknak megfelelő darabokkal átadni az autót, tengelyenként azonosakkal és kellő vastagságú futófelülettel. Az abroncsok állapotáért legtöbbször a bérlő felelős a bérlés ideje alatt, defekt esetén a javítás, vagy a gumi cseréje teljes mértékben őt terheli. Azért érdemes feljegyezni az autó átvételénél a gumik típusait, mert előfordulhat, hogy nem vesszük észre a felemás abroncsokat, visszaadásnál ránk terhelhetik a gumi cseréjét, hiába kaptuk úgy az autót. Jegyezzük fel a kilométeróra-állást, az üzemanyagszintet, ellenőrizzük a motorolaj-szintet, és a többi folyadékot, illetve az izzók állapotát. Ezeket a kölcsönző is köteles feljegyezni, illetve ellenőrizni, de az a legjobb, ha magunk is megbizonyosodunk róluk.
Jelezzük, ha baj van!
Ha balesetet szenvedünk az autóval, vagy bármilyen sérülés keletkezik rajta mialatt nálunk van, és más autó is érintett, készítsünk baleseti bejelentőlapot, tudják, a kék-sárgát. Mindenféleképpen értesítsük a kölcsönzőt, ha történt valami az autóval, tájékoztassuk őket az új sérülésekről, akár előre. Ha mi okoztunk sérülést, az mindenképpen a mi számlánkat terheli. Legyünk tisztában azzal, hogy elemenként legalább 30 ezer forint is lehet a fényezés költsége, így az autó teljes hosszában történt meghúzása például akár kedvezőbbre is kijöhet, ha ragaszkodunk a szerződésben foglalt Casco önrészhez, ami általában nem több 100 ezer forintnál, illetve a javítás összegének 10 százalékánál. Sokáig nem érdemes rugózni egy-egy új sérülésen, a bérleti szerződés aláírásával felelősséget vállaltunk az autóért, ezzel nem árt tisztában lenni.
Kerüljük a bírságokat!
A szükséges autópálya matricákra, úthasználati engedélyekre is kérdezzünk rá, hogy van-e egyáltalán az autón, illetve az érvényességük idejét is tudjuk meg. Tisztázzuk, milyen kategóriát vegyünk rá, ez például egy 9 fős kisbusz esetében fontos, amire már D2-es pályamatrica szükséges. Ha nem vettünk a bérlés ideje alatt matricát, de használtunk fizetős utat, a büntetést a kölcsönző ki fogja számlázni a bérleti szerződés alapján, ahogy a gyorshajtási, és parkolási büntetéseket is. Éppen ezért fontos, hogy a felvétel, illetve leadás pontos időpontját jegyezzük fel az átvételi papírokon, ne fordulhasson elő, hogy az előző bérlő a visszaadás előtt még gyorshajtott, de egy rosszul feljegyzett időpont miatt nekünk küldik a büntetést. Legyünk mindenben a szokásosnál alaposabbak, az adott autóért felelősséggel tartozunk. A mi érdekünk is, hogy a bérautó minden mozdítható alkatrésze meglegyen a visszaadáskor. Eszközök, szerszámok és kiegészítők állapotáért is felelünk, ahogy az autó belsejéért is, így ezeket is pontosan jegyezzük, jegyeztessük fel az átvételnél. Ne legyünk lusták takarítani, illetve tisztán tartani az autót, akkor sem, ha nem kérik a tiszta állapotban leadást. Vigyázzunk rá, mintha a sajátunk lenne, sok bosszúságot okozhat egy cserbenhagyott parkolásos sérülés, vagy egy elhagyott kalaptartó, szőnyeg. A bérleti szerződés másodpéldányát kérjük el a leadáskor, természetesen a szükséges adatokkal kitöltve, a kölcsönző munkatársával aláíratva, később még szükség lehet rá, ha tisztáznunk kell magunkat. Tartsuk észben, hogy ez egy mindkét félnek jó üzlet, ne gondoljuk, hogy a kölcsönző ellenünk van, és mi se legyünk ellene, de figyeljünk mindenre, akkor nem okozhat fejfájást a későbbiekben, és legközelebb ismét nyugodt szívvel vihetünk egy olyan autót, amilyenre akkor éppen szükségünk lesz.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?