Ingyen áram jár a villanyautókhoz

Megalakult az e-community

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az e-mobility a részben, vagy teljes egészében elektromos járművekkel való közúti közlekedést jelenti, és eme filozófia terjesztésének a támogatása az e-community, amely Magyarországon úttörő kezdeményezés a témában.


Az Egyesült Nemzetek 1992. évi, a klímaváltozásról szóló keretegyezménye 2050-re előirányozza az üvegházhatású gázok kibocsátásának 80-95 százalékkal történő csökkentését az 1990-es szinthez képest. Ennek fényében az egyéni közlekedés komoly kihívások előtt áll. Az e-mobility a részben vagy teljes egészében elektromos járművekkel való közúti közlekedést jelenti, és eme új technológia jelentős hatást fog gyakorolni életünkre a közlekedés és az energiaellátás terén egyaránt: mivel az elektromos hajtás a belsőégésű motoroknál csekélyebb mértékben szennyezi a környezetet, továbbá az energiatárolás révén hozzájárul a megújuló energiaforrások fokozottabb alkalmazásához is. Európában már vannak olyan kísérleti projektek, amelyekben autógyártók, áramszolgáltatók a kormányokkal együttműködve dolgoznak azon, hogy kiépítsék, népszerűsítsék és teszteljék ezt az új megoldást. Az e-mobility Magyarországon is fontos, ugyanis a nyugat-európai változások várhatóan hazánkat is elérik, és az elektromos járművek (EV), valamint a hálózatról tölthető hibrid elektromos járművek (PHEV) száma Nyugat-Európában 2020-ra várhatóan eléri a 10 milliót. Londonban, Amszterdamban már zajlanak az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatos pályázati kiírások, emellett több ország a legkülönbözőbb módon támogatja az elektromos autózás elterjedését.
Az e-mobility életképességében kulcsfontosságú az elektromos autókból álló flotta közúton való szerepeltetése. Ennek elősegítésére a rendes tagok elektromos járműveket vásárolnak, és az ELMŰ-ÉMÁSZ csoporttal közösen felépítik a töltéshez elengedhetetlen infrastruktúrát. Az ELMŰ-ÉMÁSZ ehhez másfél évig, azaz 2012 végéig ingyenesen biztosítja mindezen tagok számára a járművek üzemeltetéséhez szükséges villamos energiát. Az elektromos járművek beszerzése a stratégiai partnereken keresztül történik, azoktól az autógyártóktól, akik sorozatgyártású elektromos járműveket kínálnak a hazai piacon.

A technológia gyors fejlődésével egyidejűleg szükség van nagyobb hatótávolságú, illetve nagyobb kapacitású telepekkel rendelkező megbízható járművekre a piacon, a mindenki számára hozzáférhető infrastruktúrára a gyorstöltés biztosítása érdekében, valamint az ezeket támogató szabályozásra. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport vezető áramszolgáltatóként már megtette az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges első lépést, amikor tavaly szeptemberben székháza előtt felállította az első nyilvános töltőállomást, továbbá 2011 végéig újabb öt állomás üzembe helyezését tervezi. A vállalat szándéka az e-mobility terjesztésének támogatása, és ennek érdekében kezdeményezte az „e-community” létrehozását, amely platformként szolgálhat azon cégek számára, amelyek úttörő szerepet kívánnak vállalni az e-mobility terén. A 2011. június 14-én hivatalosan is megalakult „e-community” rendes tagokból (ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport, ABB, SAG, Észak Budai Zrt.), támogató tagokból (Ernst & Young, GA Magyarország), stratégiai partnerekből (Citroën, Mitsubishi, Peugeot), valamint vendégekből (Fővárosi Vízművek, The Boston Consulting Group, PricewaterhouseCoopers, BDK, City Taxi, ARVAL, FABRICOM, HOFEKA) áll, a koordinációt az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport végzi.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 14:49
    Permalink

    Lessz dolguk böven, hiszen sehol sem vagyunk ezen a téren hiszen semmilyen formában nem támogatja az állam az ilyen autok vásárlását …nemugy mint tölünk nyugatra( nincs regadó ilyen autokra, ingyenes parkolás, ill. 1-2 országban nincs teljesitményadó rajtuk )Ja és akkor lesznek a normál autok alternativáji ha legalább fele lessz az áruk és legalább 2-szeres lessz a hatotáv amivel elmennek !!

Vélemény, hozzászólás?