Ezt választják villanyautó helyett a környezettudatos fiatalok!

A kutatókat is meglepte a kérdőív eredménye: ilyen autót vennének a magyarországi fiatalok

Még a környezetvédelem és a klímaváltozás iránt érdeklődő fiatalok sem a villanyautózásban látják a jövőt, de még az autók márkája sem szempont vásárláskor. A megkérdezettek túlnyomó többségét egyetlen tényező érdekli, mutatjuk, hogy mi az!

Már az autópiacon is a Z generáció tagjai jelentik a jövőt a Porsche Hungaria Cupra és Seat márkákért felelős marketingmenedzsere, Horváth Judit szerint - írja a Világgazdaság. A Z generáció a világ egyes területein elfogadottak szerint az 1995 és 2009 között születetteket, míg máshol az 1997 és 2012 között születetteket jelenti. Ebből a generációból merítettek 350 fiatalt egy kutatáshoz, amelynek keretei közt elsősorban a Z generáció autóvásárlási szokásaikra voltak kíváncsiak.

A megkérdezett fiatalok 60 százaléka rendelkezik saját autóval, ám ezek nagyjából háromnegyede legalább 15 éves használt.

A felmérés alapján a fiatalok harmada szeretne új autót vásárolni a jövőben, de jelenleg nem engedheti meg magának. Az előzetes feltételezéssel ellentétben azonban az autó márkája nem igazán érdekli a Z generációt, ők is inkább árérzékenyek Magyarországon, akárcsak az idősebb vásárlók. A kutatók feltételezéseivel ellentétes eredményt hozott továbbá az online vásárlással kapcsolatos kérdés: a megkérdezettek 71 százalékának fontos a személyes benyomás és az áhított autó előzetes kipróbálása, így szóba sem jöhet, hogy interneten rendeljék meg a kiszemelt négykerekűt. Nagyobb meglepetés volt viszont, hogy hiába vannak tisztában a fiatalok a klímaváltozással és az elektromos átállással, mégsem preferálják az elektromos járműveket, helyette nemes egyszerűséggel

azzal járnak, amihez olcsón hozzá tudnak jutni.

Érthető okokból a fővárosi fiatalok körében a tömegközlekedés is gyakrabban merül fel alternatív opcióként, ám vidéken akár a kisebb távokra is inkább autóba ülnek a megkérdezettek. A villanyautók iránt mutatott, alacsony érdeklődés összhangban áll a Használtautó.hu adatsorával is, ami viszont nem tett különbséget a lakosság különböző rétegei között. Az ide kattintva olvasható közleményből egyértelműen kiderül: bár nőtt a kereslet a villanyautókra, a számok továbbra is elenyészőek, a magyarok még mindig a benzines és dízelüzemű járműveket preferálják.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2024.04.27. at 17:03
  Permalink

  “A megkérdezett fiatalok 60 százaléka rendelkezik saját autóval, ám ezek nagyjából háromnegyede legalább 15 éves használt.”
  Ugyan mi az istenből vennének?
  A fityisz évente felezi a pénz vásárlóértékét.
  Akinek esze van és teheti, elhúz innen.

Vélemény, hozzászólás?