Az USA ünnepel: holdjáróval tisztelegnek az Apollo-11 előtt

Nincs holdra szállás holdjáró nélkül!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már 50 éve annak, hogy az ember először – és egyelőre utoljára – lépett a Holdra. Ez pedig a Polarist is megihlette.

Múlt szombaton volt az 50. évfordulója annak, hogy Neil Armstrong, Edwin Aldrin és Michael Collins, az Apollo-11 legénysége meghódította a Holdat. Bár 1969. július 20-a óta kormányok jöttek s mentek, és a technológiai fejlettségünk is jóval magasabb szinten mozog, mint akkoriban, ezt a teljesítményt azóta sem tudta sem a NASA, sem senki más überelni.
Éppen ezért a Polaris úgy gondolta, hogy holdjáró replikával tiszteleg eme mérföldkő előtt. Annak érdekében, hogy az új jármű minél inkább hasonlítson az Apollo-11 által is használt holdjáróra, az 50 éves öntőformákat használták fel például a lökhárító kialakításához, és az eredetihez hasonló fékek, illetve összkerékhajtás mellett sem mentek el szó nélkül.
Hirdetés

Ugyanakkor a Polaris számos más, általuk gyártott motorkerékpár, hómobil, katonai jármű alkatrészeit is felhasználta a projektben, szép ívet adva annak, hogy milyen innováció valósult meg a járműgyártás terén a Holdra szállás óta eltelt 50 évben.
Egyébként ez a holdjáró jóval gyorsabb az eredetinél. Mondjuk ez nem túl meglepő, ha azt vesszük figyelembe, hogy 4 elektromos motor duruzsol benne: a holdjáró 0,25 lóerővel száguld, két 36 voltos akkumulátor segítségével.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?