Ezekben a pillanatokban dőlhet el a belsőégésű motorok sorsa!

A németek B-tervet akarnak, ám az EU kiáll a 2035-ös tiltás mellett: mi lesz ebből?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Rengeteg fontos téma kerülne napirendre az épp most zajló EU csúcstalálkozón, ám a belsőégésű motorok kivezetésének vitája az egész napirendet felboríthatja. A németek ugyanis mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a tiltást. Sikerülhet egyáltalán?

Köztudott, hogy az EU be akarja tiltani az új, belsőégésű motorral szerelt autók forgalmazását 2035-től, ahogy arról is volt már szó, hogy a németek foggal-körömmel ragaszkodnak az autóiparukhoz. Jelenleg zajlik az a csúcstalálkozó, ahol minden eldőlhet, a németek ugyanis Volker Wissing közlekedési miniszter elmondása szerint mindent meg fognak tenni, hogy ne rohanjunk bele B-terv nélkül egy több mint 10 év múlva érvénybe lépő szabályozásba. A tagország tervei szerint a szintetikus üzemanyagok kiskapuját kell valamilyen módon beépíteni a rendszerbe.
Hirdetés
Ám amíg Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter komoly fejleményeket vár a csúcstalálkozótól, addig az EU többi tagországának képviselői egyáltalán nem erre szerették volna szánni a megbeszéléseket. Sokkal fontosabb kérdésnek tartanák ugyanis a migrációval és a háborúval kapcsolatos problémákat. Mindeközben azonban Franciaország is inkább a jövő energiakérdéseire terelné a témát, ők az atomenergia zöldebbként kezelését próbálják átnyomni a bizottságon.

Bár a csúcstalálkozó jelenleg is zajlik, arról még nincs információ, hogy mi lesz a vége a vitának, ám fontos megjegyezni, hogy egyetlen ország vétója is elég egy folyamat teljes megakasztásához.

Éppen ezért jó eséllyel az informális beszélgetéseken és a lobbicsoportok munkáján múlik majd a végkimenetel. Kérdés, hogy tudnak-e a tiltást támogató tagállamok olyat ajánlani a németeknek és a franciáknak, amiért cserébe hajlandóak belemenni az eredeti elképzelésbe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?