Civil autóval és drónnal büntettek a rendőrök Somogy vármegyében

A rendőrségi drónvideó is bizonyítja: még mindig nem értjük a többsávos körforgalmakat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Érdekes videót tett közzé a rendőrség a hivatalos Youtube csatornáján: az egyértelmű felfestések ellenére rengetegen szabálytalankodtak egy körforgalomban.

Somogy vármegyében szállt fel ismét a rendőrségi drón, március 17-én Siófok és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték civil autókkal és az égi kamerával. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében a közlekedésbiztonság szempontjából legkritikusabb pontokat figyelték, valamint finn módszerrel is szondáztattak. Az elsőként Finnországban alkalmazott intézkedés lényege, hogy a megfelelően előkészített, kijelölt leállítási helyen az összes arra közlekedő járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetik alá. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, velük szemben eljárás indul. Az akció ideje alatt a járőrök 470 gépjárművezetőt ellenőriztek, amelynek során 2 sofőrnél merült fel az ittasság gyanúja.
Hirdetés
Sokkal érdekesebbek azonban a drónnal lefülelt szabálytalankodók az egyik legfontosabb helyszínen. A finn módszerrel kifogott ittas vezetőkön kívül ugyanis a rendőröknek összesen 75 további eseteben kellett intézkedniük, legtöbbször biztonsági öv használatának elmulasztása, a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, az előzési-, és a kanyarodási szabályok megsértése, valamint a sebességtúllépés miatt. Az alábbi videóban jól látszik, hogy rendszeres probléma volt egy többsávos körforgalom szabályos megoldása az autósoknak, rengetegen váltottak sávot váratlanul, a záróvonalon keresztül, akár más autósok útjába kerülve.

Pedig az ilyen körforgalmakra egyszerű a megoldás: még mielőtt behajtasz, előre ki van táblázva, hogy melyik sávból merre lehet majd kihajtani.

A rendőrség videóján jól látható, hogy mennyire egyértelmű szabálytalanság az ilyesmi, és mivel az ehhez hasonló ellenőrzések bevett szokássá váltak az utóbbi években, egyre valószínűbb, hogy le is fülelik azokat, akik a körforgalomban próbálnak a sávok közti záróvonal túloldalára kerülni. Érdemes lehet tehát az ilyen csomópontokhoz közeledve felnézni az út mellett vagy felett található nagy, zöld lemezekre azokkal a fehér nyilakkal és feliratokkal: elhihetitek, hogy nem csak dísznek helyezték ki őket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?