Csengettek a Saabnak?

Csődvédelem alatt a Saab

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A csődvédelem kérelmezésén már túl van a Saab, de a svéd fellebbviteli bíróság döntésével immár csődvédelem alá is került az eredetileg svéd, majd holland résztulajdonba került autógyártó.

Az MTI közleménye szerint csődvédelem alá került a Saab. Mostantól 3 hónapja van arra az autógyártónak, hogy kidolgozza átszervezési programját. Ez idő alatt a munkavállalók bérét a svéd kormány fizeti, ráadásul ez az időtartam meg is hosszabbodhat.
Jelenlegi anyagi helyzete miatt minden eddiginél közelebb került a megszűnéshez a svéd autógyártó, melyet 2010-ben vásárolt meg az azóta Swedish Automobile névre keresztelt, de eredendően holland Spyker a General Motorstól. Az elmúlt másfél évben a gyár pénzhiány miatt többször is leállt, ugyanis előfordult, hogy nem tudták kifizetni a beszállítókat, utóbb pedig már a dolgozók bére is csúszott.
A tulajdonos számos sikertelen próbálkozás után két kínai céggel tudott olyan megállapodást kötni, amely legalább középtávon biztosítja a Saab fennmaradását, a korábbi sorozatok gyártósorai már elkeltek, de a tavasszal a Hawtai Motorral kötött együttműködéshez a hírek szerint még a kínai és az európai hatóságok jóváhagyására is szükség van. Egyelőre tehát még bizonytalan a Saab jövője, de amennyiben az utóbbi jóváhagyások meglesznek, és amennyiben megfelelően sikerül a márka átszervezése, a svéd autógyár kínai segítséggel akár fenn is maradhat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?