Dollármilliókat kapott fejlesztésre az AlMotive

Egy hazai önvezető rendszert fejlesztő cég 38 millió dolláros segítséget kapott

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az AlMotive egyelőre az egyetlen Magyarországon, aki engedélyezetten tesztel önvezető autókat a közutakon. Most hatalmas befektetéssel támogatják őket.


Aki találkozott már a fehér, minden irányba kamerákkal felszerelt autóikkal, az nagyjából sejti, mit csinál az AlMotive. A hazai alapítású startup vállalat önvezető rendszert fejleszt autókhoz, ám kicsit másként, mint azt a legtöbb gyártó teszi. Az AlMotive valamivel költséghatékonyabb rendszeren dolgozik, ami kizárólag kamerák segítségével határozza meg a forgalmi szituációt és dönti el, mi a teendő. A nagy gyártók mind a radartechnológiára esküsznek és méregdrága Long Range Radart, más néven LIDAR-t használnak. Az AlMotive alapítója, Kishonti László szerint az autókat is meglehet úgy tanítani vezetni, ahogy az emberek teszik, vagyis a szemükkel látnak és az agyukkal döntik el a cselekvést.
Hirdetés

Ez több problémát is felvet, ugyanis így esőben, hóesésben, ködben sem lesz megbízhatóbb az autó, mint a sofőr, ezt egyelőre nem tudni, hogyan küszöbölnék ki. Ha az AlMotive rendszere egyszer elkészül, épp ezért lehet olcsóbb, mint a legtöbb gyártó terméke, mert nem használ drága eszközöket. Ők az elsők Magyarországon, akik engedélyt kaptak közúton való tesztelésre, de Franciaországban és Kaliforniában is futnak autóik, valamint idén Japánban, Kínában és az USA több államában is elindítják őket. Az AlMotive most egy olyan finanszírozási kört zárt le sikeresen, aminek az eredménye egy 38 millió dolláros befektetés, amit a fejlesztésekre költhetnek. Emellett pedig olyan partnereik vannak, mint a PSA csoport, a Volvo, és a kínai SAIC. Az AlMotive a Consumer Electronic Show-n is kiállít, ide hozzák a legnagyobb vállalatok is a legfrissebb technológiai fejlesztéseiket.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?