Drasztikusan visszaesett az üzemanyagok iránti kereslet 2023-ban

A prémium-üzemanyagokból több fogyott, de a hagyományos gázolaj és benzin visszaesést produkált

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az árstop kivezetése nem tett jót a benzinkutak forgalmának, legalábbis ez derül ki a 2023-as adatokból. Benzinből és gázolajból is kevesebb fogyott, de a prémium üzemanyagok iránti kereslet nőtt.

Jelentős visszaesést hozott a múlt esztendő a magyar benzinkutakon - derül ki a Magyar Ásványolaj Szövetség összesítéséből. A 2022-es évhez képest 15,7 százalékos csökkenést tapasztaltak a töltőállomásokon, hiszen a két évvel ezelőtti 4,6 milliárd literhez képest tavaly csupán 3,9 liternyi üzemanyagot értékesítettek. A benzin esetében 16,5 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, ugyanis 1,3 milliárd liter fogyott a mögöttünk hagyott évben, míg 2022-ben 1,5 milliárd liternél is több. A statisztikát némiképpen javítja a prémium motorbenzin, hiszen ebből közel 246 millió liter fogyott, szemben a két évvel ezelőtti szűk 182 millióhoz képest, ez pedig 35,2 százalékos növekedést jelent, de a két típust összeszámolva még mindig 11,1 százalékos csökkenéssel zárta az évet a benzin.
Hirdetés
A gázolaj esetében még drasztikusabb volt a visszaesés, hiszen 2022-ben mintegy 2,7 milliárd liternyit adtak ki a kutak, ezzel szemben tavaly csupán 2,2 milliárdot, ez pedig 19,6 százalékos visszaesést jelent. A prémium dízel itt is némiképpen kozmetikázza az eredményt, hiszen ebből 1,8 százalékkal többet értékesítettek, több mint 175 millió liternyit, de az összesített eredmény még így is 18,4 százalékkal mínuszos a 2022-es 2,9 milliárdhoz képest.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?