Evos néven jön a Ford Capri utódja

Ford Evos: kinetic design magasabb szinten

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Evos tanulmánnyal vezetik be a hamarosan a teljes Ford-kínálatot meghatározó Kinetic design 2.0-t.

Evos néven kiemelkedő formai megoldásokat felvonultató 2+2 üléses kupét mutat be a Ford Frankfurtban: egyesek máris a 21. század Caprijának kiáltották ki a cég Kinetic designjának 2.0-ás verzióját beharangozó tanulmányt.
Mivel a 2005-ben az Iosis tanulmánnyal bemutatott formanyelv mostanra már végigsöpört a kékek teljes kínálatán, elérkezett az idő a dizájnelemek megújítására. A még kifinomultabb és technikailag kiforrottabb megoldásokat felvonultató Kinetic design 2.0 az Evos keskeny, Aston Martin szerű orr-részén, valamint a jelenlegi Focus hosszát és a Mondeo szélességét kombináló arányain érhető tetten.
Azért választották a kupé formát, mert így a legkönnyebb bemutatni az új részleteket, hiszen a Ford kínálatában jelenleg nincs kupé, így nem lehet rásütni a tanulmányra, hogy ez lenne az új Fiesta vagy Mondeo. Az új Focus RS orr-részét viselő Evos – és vele együtt az új, jövőbeli Kinetic széria – az előző formanyelv letisztultabb, egyszerűbb megjelenítése, és megalkotója, Stefan Lamm szerint a megfelelő arányokkal az összes Ford modellen működőképes lesz.
A tanulmányautó

Az Evos név az evolution rövidítéséből jött. Az autó orrát a magasabbra helyezett, fordított trapézt formáló hűtőrács és az azt körülvevő keskeny, LED-es lámpasorok határozzák meg, a lökhárító alsó felén sima kerek ködlámpák találhatók.
Az autó oldalnézete rövid túlnyúlásokat mutat, az A-oszlopok jóval keskenyebbek, mint a jelenlegi Fordokon. A lekerekített szélvédő a 60-as és 70-es évek GT autóit idézi.
Ugyanakkor van olyan részlete, amely biztosan nem kerül majd sorozatgyártásba a jövő Fordjain, ilyen a négy darab sirályszárnyas ajtó. Hátulról, a középen elhelyezett kipufogónak és a diffúzornak köszönhetően igazán sportos jellegű az Evos.
Az utastérben fellelhető futurisztikus vonások közül azonban néhány átkerül a sorozatgyártású Fordokba is, ilyen például a digitális műszerfal, a 6 illetve 8 colos érintőképernyő, mellyel a navigáció, a fűtés és a szórakoztató berendezések irányíthatók, és melynek köszöhetően sikerült jelentősen csökkenteni a a funkciókhoz dedikált gombok számát.
Az elsőkerék-hajtású Evosba a hamarosan érkező Ford C-Max Energy hibrid hajtásláncát szerelték. A kétliteres, Atkinson-ciklusú benzinmotorból, villanymotorból és nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátorból álló csomag adatairól nem nyilatkoztak még, de egy ilyen összeállítás legalább hat másodperc alatti 0-100-as sprintre képesítő 300 lóerőt, 100 g/km-nél alacsonyabb CO2-kibocsátást és négy liter alatti fogyasztást feltételez.
Az Evos egyéb műszaki tulajdonságairól szűkszavúan, de legfejlettebb innovációkat emlegetve nyilatkoztak, úgyhogy feltételezhetjük, hogy telepakolják mindenféle vezetést segítő, útfigyelő, fékező, parkoló rendszerekkel, melyek idővel majd szép lassan a kormányzást és a pedálokat is kiveszik irányításunk alól. Meglátjuk, hogy az Evos marad-e mozgó bemutató autó, vagy esetleg mégis azoknak lesz igazuk, akik meglátták benne a következő Caprit.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?