Idén is ingyenes vezetéstechnikai tréninget tart a Ford

Már lehet jelentkezni a Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozatra

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ismét lehetőséget ad a Ford a 18-26 év közötti, friss jogosítvánnyal rendelkező fiataloknak, hogy csiszolják vezetési tudásukat annak érdekében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Ebben az évben 300 fiatalt várnak a szervezők.

Nagy veszélyt jelent a fiatalokra a közúti közlekedés, évente 40-50 fő veszíti életét balesetben a 18-26 éves korosztályból, amely a közúti balesetben meghalt személyeknek a 9-10 %-a. Ezen szeretne változtatni a Ford is, ezért hozta létre a Ford a Driving Skills for Life programot 2003-ban, az USA-ban. 2021-ig több mint 60 millió dollárt fektetett be a Ford Driving Skills for Life program működtetésébe a kékoválos márka, és ma már a világ 43 országban tartanak sikeres tréningeket, összesen több mint 1 250 000 fiatal számára biztosítva az ingyenes gyakorlati képzést. 2013-as európai bevezetése óta - 22 millió dolláros befektetéssel - kontinensünkön is több mint 45 000 friss jogosítvánnyal rendelkező fiatal vett részt a képzéseken. Hazánkban pedig a program 2017-es indulása óta már közel 2000 fiatal vett részt a tréningeken.

Idén a négy, egyenként félnapos tréningre október 1-2-án kerül sor, amire az érdeklődők már most is jelentkezhetnek a drivingskillsforlife.hu weboldalon.

A DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulják az olyan közlekedési veszélyek kezelését, mint például a vészfékezést akadálykikerüléssel, a jégen megcsúszó, alulkormányzott jármű kezelését, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is. Emellett néhány éve egy új kerékpáros-védelmi modullal egészült ki az oktatási program, ami 2021 óta az elektromos rollerekre is kiterjed. A “Share the Road” állomáson a résztvevők megismerhetnek egy biztonságosabb ajtónyitási technikát és a kerékpárosoktól való biztonságos távolságtartás fontosságát, illetve virtuális valóság szimuláció segítségével a kerékpárosok szemszögéből is átélhetik a közlekedési helyzeteket.
Hirdetés
Most már kiemelt figyelmet fordít az elektromos közlekedés kihívásaira is a Ford a tréningeken. Az oktatási programban szerepel egy, az elektromos járművekkel kapcsolatos biztonsági oktatás is, ami a gyorsulásra, a lassulásra, a zaj hiányára és a zavaró tényezőkre összpontosít. A résztvevő fiatalok megtapasztalhatják, milyen egy elektromos autót vezetni, a szervezők megmutatják az elektromos autózásban rejlő lehetőségeket és felhívják a figyelmet az elektromos autók vezetésekor fontos főbb szabályokra. Emellett a képzés során kiemelt figyelmet szentelnek a közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is. Ugyanis a Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, ahol 43 százalékuk ír üzeneteket, 36 százalékuk telefonál és 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben. Szó szerint kijózanítóak a hazai közúti balesetekkel foglalkozó statisztikák. 2021-ben a hazai közutakon összesen 14 233 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, melynek nagyságrendileg 15%-át (közel 2000-et) 24 évesnél fiatalabbak okoztak. A közel 200.000 jogosítvánnyal rendelkező, ebbe a korosztályba tartozó személy továbbá nemcsak a balesetek okozója, de számos esetben ők az áldozatok is. A magyar közutakon évente 18-22 000 ember sérül meg vagy veszíti életét, akik közül 2500-3000 fő, a sérültek 15 %-a szintén 24 évnél fiatalabb. Közülük évente 40-50 fő hal meg. A Rendőrségnél szomorúan látjuk, hogy a fiatalok meggondolatlansága milyen veszélyt jelent saját maguk, és a közlekedésben részt vevő többi szereplő számára is. Üdvözöljük a mostani kezdeményezést, és minden támogatást biztosítunk a Ford Driving Skills For Life képzéssorozathoz" - mondta el Óberling József, rendőr ezredes az ORFK-OBB képviseletében.
Hirdetés
A Ford Magyarország és közreműködő partnerei remélik, hogy a programban minél több magyar fiatal vesz majd részt, hiszen a közutak biztonsága mindannyiunk érdeke és a rutin megszerzése, illetve megtartása életeket menthet.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?