Így autópályázz nyáron a Balaton felé!

13 hasznos tipp az M7-es autópálya nyári használatához

A Magyar Közút összegyűjtötte az M7-es autópálya nyári használata kapcsán fontos statisztikákat és tanácsokat. Mutatjuk őket, mert tényleg hasznosak és fontosak!

Míg néhány hete még egy szombat délelőtt is így nézhetett ki az M7, nyáron talán a leginkább zsúfolt balatonvilágosi szakaszán, az elkövetkezendő hetekben ilyenkor zsúfoltság várható

Pénteken vége a tanítási időszaknak, ezzel együtt beindul a nyári idegenforgalmi és közúti forgalom az M7-es autópályán hétvégenként. A torlódások és balesetek ilyenkor gyakoriak a Balatonra vezető gyorsforgalmi úton, az üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért több hasznos tippel is szolgál a közlekedőknek, hogy az utazásuk kellemes és stresszmentes legyen.

Hirdetés

A magyarországi autópályákon az idegenforgalmi szezonnak köszönhetően a nyári hónapokban a legnagyobb a forgalom. Nyáron az M7-es autópálya forgalma is nagyságrendekkel nagyobb, mint más hónapokban. Június közepétől augusztus végéig (főleg hétvégenként) a zsúfolt autópályán akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény. Így akár 15-20 perccel is hosszabb lehet az út a Balatonig.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól körbehatárolható, hogy mely időszakokban használják a Balaton felé autózók az M7-es autópályát. Pénteken 14 és 20 óra között, míg szombaton 8 és 13 óra között indulnak el a legtöbben Budapestről. Vasárnap pedig a főváros felé vezető oldalon 12 órától egészen az esti órákig telítettek a sávok, a legtöbben 17-18 óra körül kelnek útra, de sokszor még 22 órakor is erős a forgalom.

13 tipp a nyári autópályázáshoz

Az állami kezelésben lévő autópályákat üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért az alábbiakat javasolja a Balatonra igyekvőknek, hogy úticéljukat optimálisan és kiszámíthatóan érjék el:

 1. Ha teheted, kerüld el a csúcsforgalmi időszakokat! A legtöbben pénteken délután és szombat délelőtt indulnak el a fővárosból és vasárnap este, hétfőn reggel érkeznek vissza. Hétfőn ráadásul a hétvégi kamionstop után jelentős a teherfogalom is. Ezekben az időszakokban egy kisebb koccanás is elegendő a jelentős torlódás kialakulásához.
 2. Használj online forgalmi információs navigációs szoftvert, vagy annak hiányában közvetlenül indulás előtt informálódj az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon.
 3. Ha az autópályán jelentős torlódás van – például baleset miatt – érdemes kerülőutat választani. Igénybe vehető az M6-os autópálya is, amelyről több csomópontnál is vissza lehet jutni az M7-es autópályára például a 61-es, 64-es és 65-ös főutakon.
 4. Fontos kiemelni, hogy az M7-es autópálya Székesfehérvártól Budapestig, a főváros felé vezető oldalon három sávos, de a külső sávot alig-alig használják az autósok, pedig ezzel csökkenteni lehetne a nagyobb torlódásokat. Párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten jobbra tartási kötelezettség van, erre sűrűn kihelyezett táblák is felhívják a figyelmét.
 5. Hosszabb útra csak elegendő üzemanyaggal indulj útnak, legyen a kocsiban ásványvíz, frissítő.
 6. Erős forgalomban különösen figyelj a követési távolság betartására! Ezt a sebesség függvényében válaszd meg, ha legalább két másodperccel kövesd az előtted haladót, hogy váratlan esetben is meg tudj állni.
 7. Ha torlódást, a járműoszlop jelentős lassulását észleled, akkor a fokozatos fékezés mellett kapcsold be a vészvillogót, hogy a mögötted érkezőket is figyelmeztesd!
 8. Ha eltévesztettél egy lehajtót vagy huzamosabb ideig kell állni a pályán, semmiképpen se fordulj vissza az autópályán, ne tolass!
 9. Torlódásban segítsd a mentésben részt vevő járművek előre jutását a külső forgalmi sávban jobbra, a belső forgalmi sávban balra húzódással (biztonsági folyosó kialakítása)!
 10. A leállósávot csak műszaki meghibásodás esetén használd, tilos haladni rajta, ha a forgalom megáll vagy lépésben halad!
 11. A műszaki okból megállásra kényszerült vagy balesetet szenvedett gépjármű utasainak tanácsos haladéktalanul a szalagkorlát mögé húzódni!
 12. Ha baleset helyszíne mellett haladsz, ne „bámészkodj”, sok esetben emiatt is jelentősen lelassulhat a forgalom.
 13. A nyári időszakban többször előfordulnak záporok, zivatarok, ilyenkor egyes esetekben nagyobb mennyiségű csapadék kerül a burkolatra, ezzel egy időben a látótávolság is csökken. Fontos, hogy az út és látási viszonyoknak megfelelően válaszd meg a sebességét. A vizes útfelület és a lecsökkent látótávolság nagyobb odafigyelést igényel.

Miként arra már többször felhívtuk a figyelmet, a nyári utazások előtt ajánlott az autó átnézése, átnézetése is, különös tekintettel a gumiabroncsokra, azok nyomásának - terheléstől függő - beállítására.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?