Így tervezz, mielőtt útnak indulsz!

Hogyan és mivel érdemes útvonalat tervezni napjainkban?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az autó- és mobiltechnika fejlődésével az útvonaltervezési szokások és módszerek is nagymértékben átalakultak. Megmutatjuk a legjobb és leghatékonyabb trükköket.


Napjainkban annak érdekében, hogy még biztonságosabban jussunk el A-ból B-be érdemes előre tervezni. Már a KRESZ könyvben évtizedekkel ezelőtt is megírták, hogy érdemes előre egy-egy útvonalat megtervezni, hiszen a vezető ilyenkor jobban tud figyelni a vezetésre, nem kell folyamatosan azzal foglalkozni, hogy mikor és hol kell lefordulni stb. Ha valaki hosszabb útra indul, ráadásul úgy, hogy kevésbé ismert utakon kell haladni, akkor szinte kivétel nélkül előkerül a térkép, hogy megnézzük merre érdemes menni.
Hirdetés

Nem is kell olyan sokat visszamenni az időben, amikor még mindenkinél ott voltak az autóban a különböző papír alapú térképek vagy atlaszok és azok alapján néztük, hogy merre kellene menni pl. a külföldi nyaralás során. Az útvonaltervezés is papír alapú térkép alapján történt, csak sejtésünk volt arról, hogy melyik a leggyorsabb vagy legrövidebb út. Az ezredfordulóval sokat fordult a világ ezen a területen, sorra jelentek meg a navigációs és útvonaltervező eszközök és szoftverek. Akkor még luxusnak számított és kevesen engedhették meg maguknak ezek használatát, ma pedig már egy új "fapados" okostelefonon is elérhetők a legprofibb alkalmazások, ráadásul fizetni sem kell értük, csupán internettel kell rendelkezni a használatukhoz.

Elsősorban most nem a navigálásról lesz szó, hanem az útvonaltervezésről és olyan hasznos dolgokról, amelyek nagymértékben megkönnyítik az utazásunkat. Ma már lényegében eljutottunk a virtuális valóság világába, azaz úgy utazhatunk az országban, világban, mint ahogy eddig még soha. Mit szólnál ahhoz, ha egy ismeretlen helyre kellene eljutnod, ugyanakkor amikor oda érkezel, már teljesen ismerős lenne a környék és azt éreznéd, hogy nem először jársz ott?
Hogy érthetőbb legyen nyissuk meg a Google keresőóriás által létrehozott online térképet ide kattintva: http://www.google.hu/maps

Bal fent a keresőmezőbe írjuk be: Budapest Clark Ádám tér majd indítsuk el a keresést. Miután megkaptuk a pontos helyszínt a képernyő bal oldalán kattintsunk az utcakép fotóra. Ekkor az egész térkép felülete átalakul egy fotóvá, melyen az egérrel fogd és vidd módszerrel tudunk körbefordulni, a földön távolabb kattintva pedig odébb tudunk "sétálni". Ezek alapján, ha azt mondom, hogy találkozzunk a Budavári Siklónál, akkor könnyedén oda fogsz találni, hiszen virtuálisan már jártál ott. A helyszín ismert, a legrövidebb vagy leggyorsabb útvonalat pedig a következőképpen tudod megtervezni. Bal lent kattints a "Vissza a térképhez" gombra. Majd ahol az előbb az utcakép fotóra kattintottál, afelett klikk az útvonaltervre. Írd be a kiindulási címet, majd nyomj entert.

Máris több lehetőség kínálkozik, kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen utazási eszközzel szeretnénk a célunkhoz eljutni. Az útvonalat alapvetően kék színnel ábrázolja a térkép, ha sárga és piros színeket látunk benne, akkor az azt jelenti, hogy közepes vagy erős forgalomra, ezáltal lassabb haladásra kell számítani. A Google utcakép rendkívül jó lehetőséget kínál arra, hogy feltérképezzünk egy-egy helyszínt. Ha például el kell ugrani egy üzletbe, ahol eddig nem jártunk, akkor meg tudjuk nézni, hogy hol tudunk a környéken parkolni. Ha az útvonal bizonyos része ismeretlen csak, akkor a kérdéses szakaszt vagy egy kereszteződést megnézhetünk előre, így odaérve fogjuk tudni, hogy mikor kell befordulni az adott utcába. Ezáltal fejből navigálva is el lehet jutni a célig, nem kell szoftvert használni. Azonban, hogy miért is jó dolog navigációval autózni és melyik program jelenti manapság az igazán nagy segítséget, az a jövő heti cikkünkből kiderül.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 19:21
  Permalink

  Ez egy cikksorozat első része? Mert a cím (bár főleg az alcím) nekem azt sugallná, hogy több lehetőség lesz összehsonlítva, vagy legalább bemutatva. De csak a gugli térképéről volt szó…

 • 2017.10.28. at 19:21
  Permalink

  Azért vannak olyan utcanevek, amiket a Google sem ismer. Ilyenkor jól jön a segítség: akár a papír alapú térkép, akár a célszemély korábbi gps-es tapasztalata, mit írj be célpontnak. A legvégén már úgyis csak a telefonos segítség marad -:)

 • 2017.10.28. at 19:21
  Permalink

  Viszont néha nem helyszínre szeretne menni az ember, hanem maga az útvonal a fontos. A GPS persze más merre tervezné, és a jó útra néhány opcióval nem tudjuk rávenni. Ilyenkor veszi fel az ember az útvonal néhány állomását az ember. A trükk az, hogy ne a városközpontot ad meg közbenső úticélnak, mert így kénytelen leszel átmenni a legzsúfoltabb helyen – és ha az a város nem fontos, akkor csak bosszankodsz. Add meg helyette azt a pontot, ahol az út beérkezik a városba, onnan a következő kifelé menő útra, hagyd meg a GPS-t, hogy keresse meg a legjobb utat.

Vélemény, hozzászólás?