Ilyen egyszerűen segíthetsz életet menteni az autópályán!

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a Magyar Közút

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A gyorsforgalmi utakon a szükséges esetekben a járművezetőknek biztonsági folyosót kell kialakítaniuk. Neked eszedbe szokott ez jutni, amikor torlódás alakul ki?

A Magyar Közút kameráinak felvételei alapján elég felemásan sikerül a biztonsági folyosó kialakítása a hazai gyorsforgalmi utakon. Pedig ha baleset történik egy-egy autópályán, akkor a segítségnek, vagyis a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek és a Magyar Közút szakembereinek is minél gyorsabban a helyszínre, a sérültekhez kell jutniuk. Erre két mód lehetséges: vagy a leállósávon próbálnak meg előrejutni vagy, ha a járművezetők biztonsági folyosót alakítanak ki a haladó sávokban.
Hirdetés
A biztonsági folyosó kialakítása rendkívül egyszerű: a belső sávban autózóknak balra, a külső sávokban haladóknak a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni, úgy, hogy a leállósávot nem használják. Érdemes már akkor elkezdeni a lehúzódásokat, ha jelentősen elkezd a forgalom tempója csökkenni, hogy ne álló helyzetben kelljen korrigálni, mert akkor már sokkal nehezebben és lassabban lehet félrehúzódni. Nemzetközi kutatások alapján a biztonsági folyosó akár 40 százalékkal is megnövelheti a súlyos balesetben megsérült személyek túlélési esélyeit azáltal, hogy lehetőség nyílik a sürgősségi ellátás és a szükséges orvosi segítségnyújtás mielőbbi megkezdésére! Érdemes tehát erre is gondolni egy-egy torlódáshoz érve!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?