Indul a villanyautó-vásárlási támogatás! Mutatjuk a részleteket!

Rövid és közérthető összefoglaló a villanyautó-vásárlási támogatásról

EU forrásból 30 milliárd forintot "szór szét" az állam azok számára, akik szeretnének villanyautó vásárolni. Ez persze így önmagában túl szép, hogy igaz legyen, ugye? Mutatjuk, hogy pontosan kik igényelhetik a támogatást!

Mindjárt az elején leszögezzük: még nem tartunk ott a „világmegmentésben”, hogy magánemberek is részesülhessenek az állami támogatásból, ami a villanyautók vásárlását könnyíti meg. Persze az érem másik oldala, ha kaphatnának az mennyire lenne piactorzító hatású, úgyhogy nem is érdemes most belemenni ebbe a szerteágazó témába. Nézzük meg azt, ami már biztos!

A pályázat időtartama: 2024. február 5-én 17:00-tól 2025. március 31. 10:00-ig lehet benyújtani.


Kik igényelhetik az állami támogatást?
Röviden: vállalkozások és egyéni vállalkozók. Bővebben: Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező vállalkozások, amibe természetesen az egyéni vállalkozók is beletartoznak. Ám fontos, hogy nem vehet részt a pályázatban 2021.12.31. után alapított vállalkozás. Emellett a támogatást igénylőnek a kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti évének a nettó árbevétele meg kell haladja a projekt elszámolható költségét. Taxisoknál pedig kitétel, hogy a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre kellett kerülnie a „Taxis személyszállítás” tevékenységnek.
Mekkora összeg kérhető?
Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 2 800 000 Ft, maximum 64 000 000 Ft. (Apróbetűs rész: A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a Budapest régióban: 10 800 000 000 Ft. Más régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld): 19 200 000 000 Ft.
A támogatási összegek láttán érdemes tisztázni azt is, hogy alkalmazotti létszámtól is függ az igényelhető összeg.
- 10 főnél kevesebb vállalkozás 1 autóra igényelheti.
- 10-49 fős vállalkozás 5 autóra
- 50-249 fős vállalkozás 10 autóra
-250 vagy annál több fős vállalkozás 16 autóra
A támogatás összege függ attól, hogy személyautóra, vagy tehergépjárműre igénylik, illetve a bruttó akkumulátor kapacitástól is. Az alábbi táblázat mutatja a pontos számokat.

Még néhány fontos részlet:
-Csak új autóra igényelhető
-2023. november 1-től megvásárolt autóra is igényelhető, de a forgalomba helyezés nem lehet december 9. előtti. A 2023-ban megkezdett projektek nem élveznek előnyt az elbírálásnál.
-Kizárólag teljesen villanyhajtású autókra igényelhető
-Legkésőbb 2026. április 30-ig meg kell vásárolni a járművet, amelyre támogatást igényeltek. Az igénylés megkezdésétől maximum 20 hónap áll rendelkezésre az autó megvásárlására, de a legvégső dátum 2026. április 30.
-Lízingből is finanszírozható az autó, de erre is szigorú szabályok vonatkoznak.
-A vásárlás után 3 éven belül nem adható el az autó.
-A pályázatot a www.palyazat.gov.hu oldalon kell benyújtani.
Elsőre ezek az információk a legfontosabbak a támogatással kapcsolatban, de még részletesebben ide kattintva megtalálod a még részletesebb pályázati leírást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2024.02.07. at 22:36
    Permalink

    Múlt héten láttam erről a témáról egy pocast-et, ahol elmondták, hogy kb. semmi értelme az egésznek. Mert vagy ÁFÁ-t igényli vissza a cég, vagy a támogatást veszi igénybe, a kettő együtt nem megy. Pár százezer lehet a különbség esetleg. Szóval az állam nem ad semmit, mert mindegy neki, hogy az ÁFÁ-t adja vissza vagy a támogatást nyújtja.

Vélemény, hozzászólás?