Könnyebb lesz tájékozódni a használt autókról jövő évtől

Ingyen lekérdezhetők lesznek a használt járművek adatai

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform, a rendszerben - a tesztüzem után - ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai.


Az M1 híradója szerint januárban indul az az egységesített jármű nyilvántartási platform, ami jelentősen egyszerűsíti a használt autók múltjának ellenőrzését. A közlés szerint a Belügyminisztérium (BM) egyesíti a különböző hivatalok gépjármű-nyilvántartási adatait. Januártól rendszám alapján megtudhatóvá válnak az autók műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti "előélete", s elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is.
Hirdetés
A szolgáltatáshoz mobiltelefonos applikáció is készül. A tulajdonos személyes adatai továbbra sem lesznek hozzáférhetőek - tették hozzá. A rendszert az ügyfélkapun keresztül (vagy az applikációból, ügyfélkapu regisztrációval) bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybeveheti. A hivatalosan jármű szolgáltatási platformnak nevezett informatikai rendszert állítólag már teszteli a BM. Az ingyenes szolgáltatást várhatóan január végétől vehetjük igénybe.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?