NNG fejlesztések: ami a szemnek még láthatatlan

NNG: új alapokon az autós és mobil navigáció románca

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A felhasználó csak annyit fog észlelni, hogy a korábbinál több funkciót irányíthat telefonnal, de az autós navigáció komolyan megújul.


Az NNG szakemberei a navigációs piac vizsgálatánál megfigyelték, hogy egyre csökken a kézi navigációs készülékek száma, viszont egyre nagyobb teret nyernek a gyárilag beépített, valamint az okostelefonokon használható navigációs megoldások. A felmérések során arra is fény derült, hogy a gyárilag beépített autós eszközöket használják leggyakrabban, így a fejlesztő cég számára ezen két terület, az OEM és az okostelefonos alkalmazások a legfontosabbak.
A kor kihívásaihoz alkalmazkodva az NNG Kft. ezért olyan új mobil platformot fejlesztett ki, amely biztosítja a helyfüggő szolgáltatások használatát autós környezetben is. A Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és az U1 Research Nonprofit Kft.-vel együttműködve olyan navigációs platformot hoztak létre, mellyel lehetőséget biztosítanak partnereiknek, hogy az iGO eszközkészletének és felületének használatával fejlesszenek új alkalmazásokat. A projekt csaknem 750 milliós költségét közel 300 millió forinttal támogatta az Európai Unió és a magyar állam közös pályázata, a fejlesztők összesen 882 munkahónapot töltöttek a keretrendszer kialakításával.
Az új, Android alapú platformmal a szoftverfejlesztők közvetlenül a navigációs motorba integrálhatják alkalmazásaikat, és ezáltal mobiltelefonunkat olyan dolgokra tehetik képessé, amikről eddig nem is álmodhattunk: vezérelhetjük például a klímát, a riasztót, nyomon követhetjük az autó mozgását. Akár élőszavas irányításra is lehetőséget nyújt, de ha kell, a beérkezett SMS-ből vagy e-mailből is kiolvassa a címet, s automatikusan megtervezi az útvonalat. Az ezeken kívül felmerülő lehetőségeknek csak a fejlesztők fantáziája szab határt.
Példákat is bemutattak: egyik a táblafelismerő funkciók bővített, okosított változata, mely nemcsak észleli, és megjeleníti a jelzést, hanem az újonnan észlelt táblákat is elmenti az adatbázisban, s elérhetővé teszi a többi iGO használó számára. Vagy például észleli a jármű váratlan megállását, s rákérdez a vezetőtől, hogy minden rendben van-e? Ha nem kap visszajelzést, pár másodpercen belül, az autó koordinátáinak megadásával riasztja a mentőket, hogy baleset történt.
Hirdetés

A rendszerek fejlődésével és integrációjával hamarosan eljuthatunk a menet közben egymással kommunikáló berendezésekig, melyek majd szólnak, ha a kijelölt útvonalon baleset történt, vagy mondjuk az időjárási körülmények okoznak problémát.
Bár a fent említett funkciókra hallhattunk már példákat navigációs rendszerek kapcsán, a most kidolgozott platform új távlatokat nyit telefonjaink előtt: a gyári beépítésű rendszerekkel együttműködve valódi irányítóközponttá változtatják azokat, és nem kell majd külön készüléken pötyögni, ha navigálni akarunk, ha felcsavarnánk a fűtést, vagy épp másik rádióadót szeretnénk hallgatni.
A budapesti székhelyű NNG Kft. a méltán népszerű iGO My Way navigációs szoftvermotor kifejlesztője és számtalan digitális térkép megalkotója. Technológiája világszerte több mint 15 millió navigációs eszközön működik.
A cég először a 2006-os CeBIT-en mutatta be nemzetközi navigációs termékeit, s azóta több mint 150 hardvergyártó céggel alakított ki kapcsolatot, aminek eredményeképp mára már több mint 110 országban, 45 nyelven érhetők el szolgáltatásaik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 05:09
  Permalink

  Érdekes a téma, de nekem buta telefont készítsenek, ami nem fagy le, nem tud semmit, csak telefonálni, de azt nagyon.
  Egyelőre azt látom, hogy minél több dolog van benne, annál több vele a probléma.
  Nekem is van a telefonomon gps, de nem használom, hanem külön viszem azt a zsebemben ha olyan helyre megyek.
  Nekem túlzásnak tűnik már ez az egész, inkább arra gondolok, hogy megint egy olyan dolog amivel lehet villantani , vagánykodni, és ezért meg fogják venni, mert hogy néz az ki egy tárgyaláson, vagy a haverok között ha valamit nem tud, illetve nem lehet vele dicsekedni.

Vélemény, hozzászólás?