Lehet-e igazunk 3 rendőrrel szemben?

Van-e menekülés három rendőr elől?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Olvasónk védekezési lehetőség nélküli szituációba futott bele: három rendőr állította, hogy szabálytalankodott.

A télre talán kellemes gondolni a kánikulában, Bandó nevű olvasónk igazoltatási "élményét" azonban még elképzelni is rossz: Egy decemberi éjszakán éjjel fél egy körül szakadó esőben utaztam hazafelé. Egy Tolna megyei kisvároson haladtam keresztül, mikor arra lettem figyelmes, hogy a hátam mögött egy rendőrautó villogó fénnyel utasít megállásra. Kiszállt három egyenruhás rendőr, akik azzal vádoltak, hogy én egy az út mellett parkoló személygépkocsit olyan nagy ívben kerültem ki, hogy a szembejövő oldalról érkező rendőrautó szinte majdnem az árokban kötött ki, annyira le kellett húzódniuk. Választhattam: 20 ezer forintos bírság vagy feljelentés.
Elmondtam, hogy én egyetlen egy, út szélen parkoló autót sem kerültem ki, mivel nem is állt egy sem, ráadásul éjszaka lévén még csak szembejövő forgalommal sem találkoztam a városban. Persze esélyem sem volt ellenük, mivel mindhárman egybehangzóan ugyanazt állították. Kértem őket, hogy mérsékeljék a bírság összegét, mivel két nap múlva karácsony, ráadásul 5 gyermek édesapja vagyok. Az urak hajthatatlanok voltak, elismertették velem az el nem követett szabálysértést. Majd cinikusan, "Boldog Karácsonyt" kívántak.

Dr. Mándi Sándor - autójogász állásfoglalása
Ugye ismerik azt a szép magyar mondást, amely az erősebb kutya szavakkal kezdődik? Azt, hogy olvasónk szabálysértést követett-e el, az íróasztal mögül eldönteni nem tudom, az azonban biztos, hogy szakadó esőben a szembejövő forgalom mindig jelentős zavaró tényező. Így a rendőrautó sofőrje akár ok nélkül is megijedhetett az Ön lámpáitól és azt nagy valószínűséggel állíthatom, hogy az ilyen kis településeken szakadó esőben, éjszaka a felezővonal átlépését megállapítani szinte lehetetlen. Tehát ha nem három az egy ellen felállás lett volna, akkor ebből szabálysértési eljárást kreálni nem lehetett volna.
Figyelemmel az eset összes körülményeire a "jobb helyeken", ahol a szabálysértési előadó felkészült, a három rendőr állítását, mint bizonyítékot nem fogadták volna el, de ilyen "jobb hely" kevés van az országban. Az Ön által megtörténtek az a béka, amit le kell nyelni. Szemtanú nélkül a polgár esélytelen az ilyen helyzetben.
Dr. Mándi Sándor - autójogász[/url]
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  amatőr senkiháziak vagytok. meg kellene tanulni viselkedni, nem egyből azzal kell kezdeni, hogy már megint engem, meg én nem is …stb. próbáldki tudatlan barátom, hogy ha nem te vagy a frenki, akkor hogyan fog veled viselkedni a rendőr?
  tanuld meg, ha te frenkiskedsz, akkor a rendőr is elkezdi, és akkor meglátod, hogy mi lesz a befejezés. hehehehe

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Totálisan jól látod a helyzetet. Viszont a viccnek teljes a valóságtartalma, de mint mondtam abszolút más kultúráról van szó, ezért aki azt a kultúrát nem érezte a saját bőrén a maga valóságában, az nem is tudja miről van itt szó, ezért nagy valószínűséggel rossz következtetéseket képes levonni ebből a jelenségből.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Egyetértek. Szerintem, Amerikában, eszébe sem jut a rendőrnek, hogy olyanért csesztessen, amit nem követtél el. Ezt, nálunk, nem lehetne megtenni, bár, nem tudom, ennek a viccnek mennyi a valóságalapja.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Ez a vicc itt az autónavigátor fórumon egy másik témában már elhangzott. Van egy nagy hiba ezzel. Azt a látszatot kelti, mintha összehasonlítást akarnánk tenni a két ország rendőrsége között. Ez így sántít!!!!
  Ezért hozzá kell tenni azt, ami innen kimaradt, vagyis a két ország között óriási kulturális különbség van!! Teljesen más kultúra, teljesen más norma, teljesen más törvénykövető magatartás alakult ki, aminek részese maga a rendőrség, és a rendőr is!!!
  Magyar normákból kiindulva ez a vicc igen félrevezető, megtévesztő, és magyar szemmel nézve abszolút nem tükrözi a valós amerikai állapotokat.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Mind1 mire vonatkozott a törvény! Nem a rendŐRrel, a renSZERrel van baj. Hol van vége a VISSZAMENÖLEGES törvényalkotásnak?! Mi lesz a következő gyöngyszem? Majd törvényileg megállapítjuk, h minden gépkocsivezető szegett vmilyen szabálytt 2002-2010 között, ha tagadja – hazudik, ezést minden jogosítvánnyal rendelkező állampolgár fizessen be évi átlagban mondjuk 100e Ft-ot, VISSZAMENŐLEGESEN 2002ig?! Persze nem akarok ötleteteket adni, ez csak a legenyhébb a rémálmaim közül, h mi minden telik még ki tőlük, ebben demokráciának csúfolt viktatúrában…

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Én elismerem rendőrrel szemben, sőt embertársammal szemben is ha hibázok.De ha hamisan vádolnak akkor az igazam kézzel lábbal, akár ököllel , bírósággal is megvédem.
  A hamis tanuzás akkor az ha tudják bizonyítani.
  Csak azt nem birom mikor megállítanak ellenőrizni, és addig keresik a hibát mig azt nem mondják hogy ferdén áll a hátsó lámpám és azért megbírságolna.Azt hiszem érthető mire céloztam.
  Az hogy nem készíthetek semmilyen felvételt hülyeség.A rendőrt védi a törvény meg ilyenek, de engem milyen törvény vég a korrupt vagy parancsra pénzbehajtó rendőr ellen?
  Ha jogos a két pont nem is vitatkozom )

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  A rendőr elől nem kell menekülni!!! Az adott játékszabályokat be kell tartani és nincs probléma!!! Még valami
  nem kéne a tv székházat idehozni,mert ott a félfasiszta csürhe láncos bottal törte a rendőrlábat.Ezt jogállamban úgy intézték volna,hogy a következő lépés golyó a láncos botos “lábába”.Arról nem is beszélve,hogy a politika éveken keresztül ezen csámcsogott,kinek-kinek nézete szerint,ahelyett,hogy szakmai
  kérdéssel intézték volna a dolgokat.Látható 2006 és 2011 között,akkor a rendőrség kis tulzással komcsi bérencek gyülekezete volt, most elvesznek tőlük mindent. Akkor hogy is van ez?

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  A vicc klassz. Visszatérve a nappali tompított fényre: én minden baromra rávillantok, aki anélkül futkározik lakott területen kívül. Kedvenceim a szürke VW-k esőben lámpa nélkül. Azokat még le is dudálom. Muszály, ha magától nem jön rá a barma…

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Nekem a vicc (vagy nem is az?) jutott eszembe:

  Egy kis párbeszéd, ami a demokrácia hazájában az USA-ban zajlott le, egy magyar zsaru meg egy amerikai sheriff között:
  A sheriff elmesélte, hogy ha valaki gyorsan hajt, mögé megy az autóval, és felveszi azt a tempót, amivel az előtte haladó megy. Ha ez a tempó magasabb a megengedettnél, akkor kiszedi a kocsit ,és bírságol.
  Magyar zsaru kérdése tolmácson keresztül:
  – És hogy bizonyítod, hogy valóban gyorsan hajtott?
  Sheriff::
  – Nem értem a kérdést. Még egyszer, please!
  – Hogy bizonyítod be, hogy tényleg gyorsan hajtott?
  – Hát, mögé megyek és megnézem a km-órámat, hogy mennyit mutat, ha felveszem a tempóját.
  – Igen, de hogy bizonyítod?
  – Nem értem…
  – Hát, tegyük fel, az ember azt mondja, hogy nem is ment annyival.
  – Nem mond ilyet.
  – Miért nem?
  – Mert én vagyok a sheriff. Én megmondom, mennyivel ment, és ő fizet.
  – És, ha nem fizet?
  – Akkor 24 órán belül bíróság elé állítjuk.
  – És ott mivel bizonyítod, hogy gyorsan ment?
  – Nem értem…- gondolkodik a sheriff, majd a tolmácshoz fordul.
  – Azt lefordítottátok neki, hogy én vagyok a sheriff…?

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Befejezném Mándi doktor első mondatát: mindig az erősebb kutya szabja meg a nemi élet feltételeit!
  Szóval: az ötvenes évekhez képest nem élünk rendőrállamban, de azért nagyrészt a rendőrnek van igaza (főleg egyedi ügyekben).
  Jah és nem kell cseszegetni őket, megszelídíthetőek! Én a múlt hónapban autópályán mentem és elfelejtettem felkapcsolni (nappal, vakító napsütésben) a tompított fényszórót. Lekapcsoltak. Sírtam, mint rossz erkölcsű fürdős leányzó, megúsztam egy szóbeli figyelmeztetéssel. Lehetett volna velük emberkedni, csak az valszeg 10-20 rugóba került volna. Megéri?

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Huziga az csak arra vonatozott és pont 2006 -os békés autófelgyújtogtós belvárost szétverős tv székházat falgyújtó békés tüntetőkre.

  Öszesen ha egy tucat eljárást szüntettek meg a törvény alapján.

  Ez a jogbiztonság. Mondjuk te szőke vagy és kék szemű. (feltevés)
  Holnaptól hoznak egy törvényt hogy 2006. szeptember 18 és október 23 között a szőke és kék szeműek hazudtak. Nos ezen idő alatt te többesetben tettél hatóság előtt jogi nyiltkozatot írásban és szóban ügyeid intézése során, és most ezen jognyilatkozatok semmisek a törvény miatt.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Agyarországon sport a rendőröknek ellentmondani és fikázni, fel kell szerelni, és ki kell próbálni, milyen érzés a másik oldalon állni, és azt hallgatni, hogy én nem vagyok hibás miért pont engem és nem a bűnözőket, én nem is tudtam hogy ez szabálysértés.
  De ha letöri a sorómpót mert nem tud várni amig felmegy, mert annyira siet akciós csirkéért, akkor lekonyul a szája a bűntetőeljárás miatt és a Máv számlája láttán.
  Én szétnéztem és nem jött a vonat (ja a két német is szétnézet Balatonlellén) csak akkor nem volt késés….

  Nézzen már magába egy kicsit mindenkit és gondolkodjon el hányszor szegett szabályt és ebből hányszor büntették meg.

  A román rendőrt meg nem kellene a magyarhoz hasonlítani. A korrupciót pedig én is mélyen elitélem.

  Kis szájhős lehet próbálkozni fegyverrel hadoszáni nem csak itt beszélgeni róla, emberőlés előkészületét is büntetik ám okoska….

  Aki meg gondolja kérhet bemutatót a rendőrállamról monduk 1950-es évek. Leverik a vesédet kiverik a fogaidat és még le is csuknak, úgy hogy rád rohad a műanyag lakat is.
  Aztán obucmanó meg jogvédő unakozó jogoskodókhoz nem lehet ám futni, mert nincsenek.
  Nincs ügészség ahova óvni lehet nincs bíróság aki meghallgat, legfeljebb többet kapsz.
  Na az a rendőrállam.
  Ez jelenleg liberális anarchia.

  Lehet állítani valótlanságot a hatóság előtt csak ezt úgy hívják hamis tanúzás, hamis vád, és ha rád bizonyítják akkor nagyon megütheted a bokádat, met nem csak a rendőröket szivattadt meg hanem az ügyészt és a bírót is és ők sokkal zabosabbak ezért mint a rendőrök…

  Csináltak egyszer egy érdekes felmérést. feltették ugyan azt a kérdést kétféleképpen.
  Egyszer úgy hogy a megkérdezettel szemben szabálytalankodtak egyszer úgy, hogy ő követte el ugyanazt a szabálytalanságot. (előzés)
  Első esetben a rendőr azonnal a helyszínen lőjje fejbe az elkövetőt mert ő életveszében és különben is…
  Második esetben egy bagatel bocsántos bűn amiért a figyelmeztetés is sok….

  Itt tartunk most első számú közellenség a rendőr és a szabályok amiket csak be kéne tartani és akkor nem lenne ok a büntetésre.

  Ja és 5 rendőr nem egyenlő egy állítással, már bocsánat. egyenlőre még az intézkedések többségénél elég a rendőr(ök) szava ennyire nem lett kiterjesztve a semmiségi törvény.

  Azzal viszont egyetértek, hogy erőltetett intézkedések vannak de ez azért van mert kényszer a birság felmutatása. Ez főleg a fiatal rendőrökre jellemző. Volt hogy még a szabadnapos rendőrbe is belekötöttek egy idegen városban de nem volt szerencséjük mert elmagyarázta hányas a kabát.
  Azért karácsony előt kivágni egy 20-as csekket erős túlzásnak tartom.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Itt a megoldás! Gyakorlatilag törvény mondja ki, h minden rendőr hazudik! Márpedig egymásnak ellentmondó törvényeknek nincs helye 1 jogállamban. Tehát vagy most is hazudik a rendőr , vagy …hol is élünk?!

  “[b]Semmisnek nyilvánította[/b] az Országgyűlés a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, valamint garázdaság miatt meghozott,[b] kizárólag rendőri jelentésre, illetve rendőri tanúvallomásra alapozott ítéleteket.[/b] Semmisnek tekintendők a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése miatti megállapítások is, [b]ha azok alapját csak rendőri jelentés vagy tanúvallomás képezte.”[/b]
  http://hvg.hu/itthon/20110307_elfogadva_semmissegi_torveny

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Kedves Combi!
  Te biztosan valamiféle emberjogi aktivistának képzeled magad és azt hiszed,hogy Te vagy a Walker a texasi kopó.Szerinted este,vidéken,éjszaka ,egyedül lehet esélyed három vidéki,bunkó rendőrrel szemben.Nekem évekkel ezelőtt Budapest belvárosában(bekamerázott helyen)sem volt,amikor megállított öt(azaz 5db)pribék,és azt állították,hogy a piros lámpán mentem át forgalomban úgy,hogy jobbról is és balról is és mögöttem is haladtak a kereszteződésben az autók.Autófolyamban autóztam.
  Csak valamiért engem csíptek ki.A végét nem írom le,de gondolom,hogy mindenki kitalálja segítség nélkül is.
  Hidd el,szép lehetsz,de okos nem.És azt meg felejtsd el,hogy előre szólsz nekik,hogy hangot,vagy képet rögzítesz.ahhoz ugyanis a beleegyezésük kell.Persze nyilván nem fognak belemenni.Ha meg illegálisan készítesz felvételt,akkor azt nem használhatod fel ellenük.Senki nem fogja elfogadni,sőt még meg is ütheted a bokádat miatta.Hidd el barátom,hogy porosz rendőrállamban élünk.Mostanában meg még inkább igaz ez.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Ha egy rendőr, ha három vagy akár öt, akkor is csak egy egységnek számít.
  Nem fizetni, jelentsen (jelentsenek) fel, ja és elkérni a nevüket, beosztásukat, azonosító számukat.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Na, Románia más tészta!
  Van pár sofőr aki onnan szállít hozzánk cuccost.Amiket mesélnek attól feláll a szőr a hátamon!
  Ha ott megállít a rendőr én nem román vagy akkor tuti zsebbe lehúz annyival amennyivel tud.Ezért azt tanácsolom hogy ahogy megállsz akkor azzal a lendülettel egy .357-es Magnummal ledurrantani mindkettőt, aztán otthagyni őket az út szélén.
  Mire megtalálják őket addigra rég itthon vagy, a korrupciót meg sikeresen csökkentetted 🙂

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Ja. érdekes ez a jog, ha ezt be kell nyelnünk..
  Ennyi erővel én is állíthatom 3 tanúval hogy ellopott tölem Kis Pista 400 ezer forintot, ha ő nem tud tanút szerezni hogy nem igaz!
  Na nehogy már!Mert akkor minden évben egyszer eljátszom ezt 🙂

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Nem kell rejtett kamera minden autóba!
  Ötletem egyszerű és nagyszerű:
  Minden telón van videofelvétel lehetőség:Megállunk, majd mielőtt kiszállunk elindítjuk a felvételt, majd szépen közöljük a rend őrével hogy a felvétel a SAJÁT biztonságom érdekében történik.Amennyiben az intézkedés számunkra megfelel úgy felvétel az intézkedés után törlésre kerül. :)))
  Aztán bekaphatja 🙂
  Vagy ha kifogásolja akkor bekapcsolva zsebre teszed, hangot így is rögzít 🙂
  El meg nem veheti 🙂

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Ugye nem gondoltad komolyan, hogy bármit is elérhetsz(a magasabb büntetést kivéve) azzal, ha megfenyegeted a rendőrt ! Pontosan tudták, hogy mikor és hogyan húzhatják le az embert! Én ugyanígy jártam: nekem éjjel hazafelé menet nézték át a kocsit, fogási pontot keresve, mikor nem találtak semmit, akkor beszólt az egyikük:”és akkor miért nem indexlet egy kanyarral ezelőtt?”
  Persze használtam az irányjelzőt, de ez senkit se érdekelt hajnali fél2kor. Egy dolgot teszek majd legközelebb, ha már így nyílvánvalóan lehúznak szabálytalan módon: szerzek vagy 3-4 jóféle cimborát tanúnak és másnap szépen feljlentést teszünk a rendőrök ellen. Akkor aztán mehet a móka. Igaz, utána nem érdemes a környéken közlekedni, mert minden rendőr vadászni fog….
  És még ezek után csodálkoznak az emberek, ha utálják a rendőröket …

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Magánszemély is feldobhatja a labdát a helyszínen: Uraim, kérem igazolják magukat! Neveket felírni, megy a feljelentés.
  Ha biztosan tudod hogy igazad van, még az a blöff is belefér, hogy a kocsiban van kamera, ami mindent felvett. Persze lehet hogy megvernek, de abból már országos botrány lesz, fejenként 6600Ft-ért nem éri meg nekik.

 • 2017.10.31. at 12:05
  Permalink

  Azt hittem, ilyen csak Romániában fordulhat elő. Egy barátom, a következőképpen járt. Erdélyi túráról tartott hazafelé. Nagyszalonta és a gúnyhatár között, az egyik, biztosítás nélküli (STOP-tábla és andrás-kereszt) vasúti átjáróban, az előírásoknak megfelelően megállt, körülnézett, majd indult tovább. Az átjáró után megállították a rend éber őrei és közölték vele, hogy mivel nem állt meg az átjáróban, fizessen 600 lei (kb. 42.000 Ft) bírságot. Miután mondta nekik, hogy ő bizony megállt, akkor mutattak neki, valami gagyi minőségű, fekete-fehér videót, amin egy autó teteje látszik, a bokrok felett és az, hogy az autó, valóban nem áll meg az átjáró előtt. Viszont, az autó rendszáma nem látszik, az viszont igen, hogy a videón szereplő autó, nem is hasonlít a barátom autójára. Figyelembe véve a 35 fokos hőséget és hogy a két hónapos kislánya a hátsó ülésen aludt, némi huzavona után, sikerült megegyezni 5.000 Ft-ban, természetesen, zsebbe.

Vélemény, hozzászólás?