Már 20 ezer magyar nagycsalád vett autót állami támogatással

1,5 év alatt húszezer család élt a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Már alighanem 50 milliárd forint ment el a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatására. Az eladások zömét a legolcsóbb hétüléses adta.

Még 2019-ben robbant be a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, ami 2019. július 1-től igényelhető. Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter ma arról számolt be Facebook oldalán, hogy már 20 ezer nagycsalád élt az akár (és jellemzően) 2,5 millió forintos, új és 7-9 üléses személyautók vásárlásához használható vissza nem térítendő támogatással. A 2,5 milliós támogatási összeggel és 20 ezer támogatással számolva bizony 50 milliárd forint ment el az elmúlt bő 1,5 évben a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatására az államkasszából. Novák Katalin az általa közzétett videóban még azt említi, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családoknak legalább hétüléses autó vásárlásakor a kormány a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot támogatásként kifizet. Az összeget valójában a kereskedők kapják az elnyert támogatási okirat fejében, a gyakorlatban jellemzően már az autó átadását követően, ez - főként a kezdeti időszakban - sok kényelmetlenséget okozott számukra. A vásárlók számára pedig rossz hír, hogy már nincs hétüléses autó 5 millió forint alatt, így nincs olyan modell, amit "féláron" megkaphatnának a nagycsaládosok. A támogatás kezdetekor és még tavaly is volt, a Dacia Lodgy, ám aki hétüléses autót vesz, jellemzően eddig is 5 millió forint feletti modellt választott, így ha támogatást kapott, annak teljes összegét kihasználta. Miként arról múlt hónapban beszámoltunk, a támogatással vásárolt autók zöme az említett - legolcsóbb hétüléses - Dacia volt, a támogatott modellek dobogójára még a több hétülésest is kínáló Volkswagen és Opel tudott felkerülni.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?