Megijedt a MOL? 10 forintos árcsökkenést hajtottak végre!

Hétfő délután szokatlan ármódosítást eszközölt a MOL

10 forinttal csökkentette az összes töltőállomásán az üzemanyagok árát a MOL, ám azt nem árulták el, miért hajtották végre a szokatlan módosítást. Elemzők szerint a többi benzinkútnak is le kell követnie a váratlan lépést, de ez nem sok jóval kecsegtet.

Kellemes meglepetéssel szembesülhettek hétfő délután a MOL töltőállomás-hálózatán az autósok, hiszen a vállalat előzetes bejelentés nélkül 10 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát - írta meg a Népszava piaci forrásokra hivatkozva. A portál kiemeli, mivel a nagykereskedelmi árak nem változtak aznap, így a módosítás egyértelműen a MOl árrését érinti hátrányosan. A Holtankoljak.hu adataiból kiindulva ha a többi szereplő is leköveti a piacvezető intézkedését, akkor a benzin átlagára 637, míg a gázolajé 623 forinton mozoghat.
Hirdetés
Elemzők a mostani lépést minden a politikai nyomásgyakorlással magyarázzák. Három héttel ezelőtt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az akkori áremelés hatására "berendelte" a MOL és a Magyar Ásványolaj Szövetség vezetőit, és számonkérte rajtuk, hogy miért ennyivel drágábbak Magyarországon az üzemanyagok a régiós átlaghoz képest. Azóta a helyzet tovább eszkalálódott, és a múlt héten a miniszter "ultimátumot" adott a benzinkutaknak, amely szerint önként kell csökkenteniük az üzemanyagárakat egészen addig, amíg az vissza nem esik a régiós átlagra. Ezt az értéket heti lebontásban közli a KSH, legutóbbi elemzésük szerint a benzin 20, míg a gázolaj 31 forinttal volt drágább itthon, mint a vizsgált országok üzemanyagárai alapján kiszámolt átlag. Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetsége alelnöke a Népszavának elmondta:
Hirdetés
"a 10 forintos árréscsökkentést minden kútnak követnie kell, amely nem szeretne ügyfeleket veszteni, ezzel viszont „nem az a Mol fog tönkremenni”, amely tavaly 568 milliárd forintos nettó profitot ért el, hanem azok a kis, tőkeszegény kutak, amelyek átlagos „haszna” eddig talán ha literenként 5 forint körüli összegre volt tehető. A mostani, 10 forintos árréscsökkenéssel tehát a kis hazai kutak zömének működtetése már veszteségessé válik - értékelte a helyzetet az alelnök.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?