Megnézheted, mennyire állsz közel a jogosítvány elvételéhez

Mostantól bárki lekérdezheti elektronikusan közlekedési büntetőpontjait

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Ügyfélkapun keresztül immár lekérdezhetők a közlekedési előéleti pontok. Érdemes tudni, mennyivel rendelkezünk, ha ugyanis 3 éven belül 18-at kapunk, akkor bukjuk a jogosítványunkat.

A Belügyminisztérium fejlesztéseinek köszönhetően 2022. május 10-én elindult a közlekedési előéleti pontok online lekérdezése. Mindenki pontjait persze nem láthatjuk, csak a sajátjainkat. A lekérdezés központi azonosítás után lehetséges, ez történhet ügyfélkapuval, telefonos azonosító kóddal, eSzemélyi okmánnyal, videótechnológián keresztüli azonosítással, a legegyszerűbb azonban talán az ügyfélkapus azonosítás.
Hirdetés
A lekérdezéshez a magyarorszag.hu oldalon a "Közigazgatás, Jog" témacsoporton belül az "Adatkezelés, adatszolgáltatás" felületet kell kiválasztani, majd ott a "Tájékoztatás a közúti közlekedési előéleti pontokról" ügytípusra kell rákattintani, de ha az előbbit a keresőbe írjuk, akkor is meg fogjuk találni. Ezután szükséges az elektronikus azonosítás, majd az "Ügyintézés indítása" gomb megnyomásával az eredmény azonnal megjelenik. Az ügyintézés illeték- és díjmentes.
Hirdetés
Az adatkérés eredményeként elérhetővé válnak az aktuálisan nyilvántartott közúti közlekedési előéleti pontok, valamint az, hogy az adott pontokat miért kaptuk. A nyilvántartás tartalmazza az előéleti pontok elévülési idejét is. Az előéleti pontokat a szabályszegést megállapító határozat jogerőre emelkedésének, illetve a helyszíni bírság tudomásulvételének időpontjától számított legfeljebb három évig lehet a pontok összesítésénél figyelembe venni. Ha bárki előéleti pontjai elérik, vagy meghaladják a 18-at, az illetékes járási hivatal visszavonja vezetői engedélyét, ezért érdemes tudni, miként is állunk. A 18 pont elérése előtt van lehetőség a pontok csökkentésére, önkéntes utánképzésen való részvétellel, amelynek sikeres elvégzése napján a nyilvántartott pontok száma 13 pontig 9 ponttal, 14-17 pont között 6 ponttal csökken.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?