Milyen autópálya-matrica lesz nekünk jó?

E-matrica fejlemények: a Balatonra 3 és 4 matrica is kellhet

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Nagy port kavart a megyei e-matrica, meg persze a temérdek új fizetős szakasz bevezetése. Sikerült néhány kérdést tisztázni.


Forró téma az új útdíjrendszer. Az, amelynek részletei a december 30-i Magyar Közlönyben, illetve aznap este a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalain jelentek meg. Másnap mi is bemutattuk az új díjtáblázatot, nem csak a tarifák, a kategória-besorolások is változtak. És ami a legfontosabb, temérdek eddig ingyenesen használható autópályaszakasz fizetős lett. A nagyobb városok körüli ingyenes autópálya-elkerülők, az M0 jelentős része, illetve a fővárosi bevezetők, de még az M-betűs autóutak is fizetősek lettek. Fizetős lett Vácra az M2, de még a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető 4-es főút is. A reptérhez kemény 500 méterért kell megvenni a matricát, különben jöhet a 14 875 forintos bírság.
Kishaszont vagy kisbuszt vezetsz? Itt az infó neked!
Míg eddig a 3,5 tonna alatti személyautók és kishaszonjárművek egységesen a D1 kategóriába tartoztak, mostantól a kishaszonjárművek (lemezelt hátú Seicentótól magastetős, hosszú, de 3,5 tonnás Renault Masterig) mind a D2 kategóriába tartoznak, miként a több mint 7 üléses kisbuszok is. Míg a D1 kategóriások autópályán is külön díj nélkül húzhatnak utánfutót, a D2 kategóriás autóknál mostantól az utánfutóra is kell U kategóriás matricát venni. Miként decemberi 31-i cikkünkben írtuk, míg korábban egy heti pályamatrica a mondjuk síeléshez használt, utánfutót húzó 8 fős kisbusszal (például egy Ford Tourneo Custommal) 2975 forintba került, most már 8925 forint fizetendő. Fontos infó, hogy a tavaly megváltott jogosultságok az érvényességi idejük végéig a vásárláskori feltételekkel érvényesek, tehát utánfutóhoz is jók a kishaszonjárművek legkésőbb január 31-én kifutó, tavaly vásárolt D1-es matricái.
Felkapott kérdés volt a napokban, hogy a fővárosból vajon hány megyei matricával lesz elérhető a Balaton. Január 1-jén magam is feltettem a kérdést a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nek, s tisztelettel kellett nyugtázzam, hogy néhány órán belül maga a kommunikációs vezető, Róna Márta válaszolt és segített eligazodni. Nem a korábban közzétett térképeket, hanem a valós megyehatárokat kell nézni. Ez alapján az északi part, azaz a 71-es út valóban elérhető lesz már három matricával, a Pest, Fejér és Veszprém megyeivel. Aki viszont akár csak Sóstóig menne, az már megveheti a Somogy megyeit is. Drágább lesz Horvátország fele a hazai autópályadíj, mint csupán a Balatonra (legalábbis megyei matricák szerint), hiszen az M7-esen tovább autózva még a Zala megyei jogosultság is szükséges. Fontos leszögezni, hogy a megyei, egy naptári évre szóló matricák mellett a jövőben is elérhetők az eddig megszokott időszakos, az egész ország területére élő heti (10 napos), havi (31 napos) és éves (valójában a következő év január 31-éig szóló) e-matricák.
Csakhogy úgy változott közben a képlet, hogy a Pest megyében vagy a fővárosban élők, illetve autózók legtöbb esetben mindenképp meg kell vegyék a Pest megyei jogosultságot, ha pedig vidékre mennek, a korábbi rendtől eltérően nem tudnak már díjmentes gyorsforgalmi szakaszokon autózni, így aztán mind több autós terelődik az éves jogosultságok felé. Aki sokat autózik, bizony könnyedén dönthet úgy, hogy leginkább a személyautók esetén 42 980 forintos, egész országot lefedő évessel jár jól. Valószínűleg magam is ezt fogom választani. Utoljára 2013-ban vettem éves matricát saját autómra, aztán persze csomót jártam tesztautókkal is, éppen megérte, de legalább kényelmes volt. A mostani matricavásárlás előtt én az alábbiakkal kalkuláltam. Rendszerint Balatonvilágosra (3 megyei jogosultság szükséges) és Szegedre autózunk, ugyanakkor nem ritkán megyünk Siófokra, időnként a Balatonon máshova is. Lehet, hogy jól jönne a Somogy megyei jogosultság is. Ez eddig 20 000 Ft. További jellemző úti célunkhoz, Szegedhez a Pest megyei (a hétköznapok miatt is mindenképp szükséges) matricán túl még a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei jogosultság szükséges. Akkor tehát 30 000 forintért kellene megyei matricákat vegyek, de ez már az az összeg, hogy inkább veszem az évit, mert egy-egy út valószínűleg be fog figyelni az M1 és az M3 autópályákon is. És ezek ugyebár több megyét is érintenek, illetve 5 darab heti matricával is túl lennék már az éves országos matrica díján.
Hirdetés
Mellékesen megjegyzem, hogy saját autóval a tavalyi évet két havi és két heti pályamatricával, 15 510 forintos matricakiadással átvészeltem. Mert nem mindig vettem, mert az ingyenes elkerülők (Székesfehérvárnál és Kecskemétnél) pont megadták azt, hogy ne legyen igazi vezeklés a fizetős út elkerülése. Mostantól viszont az lesz csupán a nagyvárosokon való átvergődés miatt. Vezeklés lesz az autósoknak és a nem elkerült városokban lakóknak is. A fizetős út és az éves bérlet választása pedig esetemben igazi adózás, mert olyan sokat saját autóval azért nem szoktam pályázni, hogy igazán megérje az. És akkor még itt van a feleségem autója, ami augusztus óta nem hagyta el Budapestet, én egyszer jártam vele Budakeszin szervizben. És arra is meg fogom venni a Pest megyeit, mert azért előfordulhat, hogy kimennének azzal Budaörsre vásárolni, netán valakiért ki kellene ugrani a reptérre. A tavalyi 15 510 forint helyett idén tehát 47 980 forintot fogok pályamatricára költeni. Példám extrémnek tűnhet, de nem annyira kirívó. Tegnapi kvízkérdésem volt az ismerőseim körében, hogy ki milyen matricát vesz. Volt olyan, aki a korábban vásárolt néhány heti helyett családjuk mindkét autójára megvette az éves egész országosat. Fájdalommal, de még mindig inkább, mintsem hogy azon matekozzon, hogy mikor és merre mehet. És egy valamit kívánt elkerülni: a bírságot, amit az egyelőre szórványos kitáblázás miatt vélhetően nem lenne nehéz begyűjteni.
És van még egy komoly indok, ami miatt érdemesebb az egyetlen matricát vásárolni: az átíratás. Autóváltáskor ugyanis eddig is volt lehetőség az éves jogosultság átíratására. Mint azt a NÚSZ kommunikációs vezetőjétől megtudtam, a megyeinél is lesz arra mód, ám annak 1470 forintos díja jogosultságonként, azaz megyénként fizetendő. Természetesen magam is tehetném azt, hogy a Pest megyei éves mellé heti vagy havi teljes országos jegyeket vásárolok, ám akkor Pest megyére időnként duplán fizetnék, illetve mivel azt mindenképp meg kell vegyem, hamarabb jutok az éves és országos matrica díjának közelébe. Így fizetek jóval többet a több fizetős szakaszra, de van olyan autós, akinek a kormány retorikájának megfelelően valóban csökkennek az úthasználati költségei a megyei matricákkal.
Hol lehet vásárolni?
Tegnap délután írtam, hogy nehézkesen indult el a megyei pályamatrica árusítása. Ez így is van, hiszen még nem mindenhol, de azért mégis temérdek benzinkútnál, összesen 1500 ponton lehet megvásárolni a régi és az új e-matricákat is. Az SMS-es vásárlás február 1-jétől lesz elérhető, akkorra az offline értékesítési pontok száma is jelentősen nő. Tegnap erősen akadozott, nekem délután és este, többszöri próbálkozásra sem ment a nemzetiutdij.hu online vásárlási aloldala. Aztán éjfél előtt nem sokkal már sikerült, megvehettem a család első Pest megyei matricáját. Elsőként a tesóm autójára, mert neki biztosan szüksége lesz arra, azon túl legfeljebb egy Fejér megyeit vesz majd, hogy az autópályáról Polgárdinál lehajtva már - egyelőre - nem fizetős országúton érje el a Balatont. Máshova pedig autóval nemigen szokott menni. Ő tehát jobban jár az új rendszerrel.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Ezt a hülyeséget miből vontad le?
  Azért mert nem makogok, mint te, meg az autista hibridnyomorult haverod?

  Nekem megtiszteltetés, ha nektek ez jött le. 🙂

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Teljesen természetes és magától érthetődő hogy hisz bennük, hiszen ki sem tudja húzni a fejét az ülepükből. Tökéletesen egymásra találtak, pont ilyen gondolkodásra tökéletesen képtelen, engedelmesen bólogató lemmingekre van szüksége a kedves vezetőnek is.

  Amúgy ez a fajta útdíjbevezetés ami történt tökéletes példája a jellemző magyar hozzáállásnak. Abszolút dilettáns idióták találták ki, abszolút dilettáns idióták szavazták meg és abszolút dilettáns idióták valósították meg abszolút dilettáns idióta módon.
  Az egészben azonban az a legszánalmasabb, hogy a magyaroknak nem is kell külföldi ellenség, azok nélkül is remekül kinyírják magukat.

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  “És egy valamit kívánt elkerülni: a bírságot, amit az egyelőre szórványos kitáblázás miatt vélhetően nem lenne nehéz begyűjteni.”
  A birságokból még micsoda pénz fog befolyni ezeknek a mocskoknak. Ez se lesz kitáblázva rendesen, mint ahogy más sincs normálisan.
  Az utak minősége meg….. egy fikarcnyit sem lesz jobb az újabb adó miatt….

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Igazság szerint már csak egy aspektusból érdekel a téma, mivel eldöntöttem, hogy a család egyik autója kap egy Pest megyei matricát, de nem elképzelhetetlen, hogy a másik is. Mivel mi évente 6-8 alkalommal használtuk az autópályákat, és az M0-t is 20-nál kevesebbszer, ráadásul főleg azon szakaszok egyikén, amely ingyenes marad. Ezt tovább már nem érdemes ragozni.
  De azért érdekel, hogy mire számíthatunk a jövőben? Igaz, ezzel a témával is többen foglalkoztak már előttem. Szóval, a NÜF (vagy hogy hívják?) alapból hiányzik vagy 40 milliárd forint, a tervezett éves költségekhez képest. A személygépkocsi állomány éppen meghaladta a 3 milliót 2013-ban. Ebből Budapesten és Pest megyében volt 1 millió. Ha feltételezem, hogy 1 millió autós vesz legalább egy megyei matricát az 5 milliárd forint bevételt jelent. Valószínűleg egy-két százezer több megyére is vesz matricát, de ez nem egyértelműen plusz, mert jó néhányan eddig többet költöttek 10-ezer forintnál évente, így számukra kedvezőbb lesz, viszont bevételek szempontjából hátrány. Mégis, legyünk megengedőek és feltételezzük, hogy 250 ezer autós két megyére is vesz pluszban matricát, míg eddigi költéseit nem mérsékli. Ez még újabb 2,5 milliárd forint bevétel. A külföldieket ez alig érinti. Csak elhanyagolható százalékban lépték úgy át a határt, hogy nem tervezték a korábban is fizetős szakaszok használatát, leginkább csak a határ közeli településeket meglátogatva. Kivétel talán az M2-es és a 86 fizetőssé válása lehet, de az is elhanyagolható. Aki eddig is kerülte a fizetést, az ezután is kerülni fogja. Ez bizony nem egy hatalmas bevétel. Valamit javít a képen, hogy a közúti fuvarozás is drágul. Ott alig van olyan aki eddig nem rendelkezett éves matricával, tehát lényegében az áremelésben bízhatnak. Talán valamivel 10 milliárd forint feletti összeg fog bejönni. Nekem kevésnek tűnik, hogy komolyabb útkarbantartásra vagy fejlesztésre elég legyen.

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Mi az, hogy a veszprém megyei matricának semmi értelme? Igenis nagyon nyomós értelme van. Ez az autósok sokadik lehúzása. Mit gondolsz, hogy azokon túl akik eddig megszedték magukat, a többi hűbéres miből fog gazdagodni?…

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Nagyon jól ki lett ez találva.. Aztán majd csodálkoznak ha valaki nem megy az elkerülőn, hanem inkább megy a városon keresztül… Én kb. évi 5-10 alkalommal mennék az elkerülőn, most akkor vegyek egyet 5000-ért? Időben a google maps 8 perc különbséget ír, km-ben meg még kevesebb is.. Szóval inkább szennyezem tovább a várost..

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Eddig egyértelműnek tűnt a pdf-ek alapján, hogy Pest -> Somogy megye útvonalra (M7) elég a 3 matrica és NEM kell a Veszprém megyei merthogy narancssárgával volt jelölve a pár km-es szakasz.
  Erre ez a mai cikk már 4-et ír..
  Én azt tippelem, hogy a cikk-ben történt a félreírás, és elég lesz a 3 megyei.

  Ha viszont jön bünti, akkor bocs :))

 • 2017.10.28. at 23:00
  Permalink

  Kérdés
  A Veszprém megyei matrica M7est érintő szakasza sárgával van jelölve, amit azt jelenti, hogy a szomszédos megye matricája érvényes arra az útszakaszra. Ha Én Balatonvilágosig akarok menni, akkor elméletileg elég lenne egy pesti, és egy fejér matrica nem????

Vélemény, hozzászólás?