Mutatjuk, mikor érdemes eladni a használt autódat!

Hidegben vagy melegben? Télen vagy nyáron kelnek el gyorsabban a meghirdetett autók?

Egy autó eladásához szükséges idő számos tényezőtől függ, többek között még az évszaktól is. A carVertical autóipari adatszolgáltató cég a rendelkezésére álló adatok alapján felvázolta, mikor érdemes belevágni az autóeladásba.

Ami szinte biztos: télen egyszerűen nem érdemes próbálkozni. Úgy tűnik, jobb kivárni és az autót legkorábban márciusban adják el. Éves átlagban a carVertical autótörténeti jelentéseinek jó nagy részét márciusban, áprilisban és májusban kérik le, ami arra utal, hogy tavasszal nagyobb a kereslet, mint a téli hónapokban. Sokan, akik autóvásárlást terveznek, az év melegebb időszakában hozzák meg a döntést a vásárlásról, hogy ne kelljen kedvezőtlenebb körülmények között vezetniük, ha próbára kerül a sor.
Hirdetés
Tavasszal könnyebb vezetni, mivel hosszabbak a nappalok és kevesebb a veszélyforrás, például a nedves vagy havas útburkolat. A kezdő sofőrök eleinte szívesebben közlekednek biztonságosabb környezetben, és ez is hatással van a keresletre” – magyarázza Matas Buzelis, autóipari szakértő, a carVertical kommunikációs vezetője.

De még jobb a nyár vége és az ősz eleje.

A cég adatai szerint ilyenkor még nagyobb a kereslet, hiszen a vásárlók még a téli szezon beállta előtt szeretnének hozzájutni egy autóhoz. A megfelelő időzítés segíthet a jármű gyorsabb és magasabb áron történő eladásában. Amikor kisebb a kereslet, az eladók gyakran kénytelenek alkuba bocsátkozni és engedni az árból. Például egy kabriót eladni a tél közepén meglehetősen nehézkes lehet – ezek az autók jellemzően tavasszal és nyáron vonzzák a vásárlókat. A terepjárókra és az összkerékhajtású járművekre ellenben télen is folyamatosan van kereslet, mivel a vásárlók gyakran keresnek olyankor jobb tapadású autót. A tél megfelelő alkalom lehet egy jármű megvásárlására, de nem tökéletes idő az eladásra. A szezonális kereslet gyakran a vevő érdeke felé billenti a tárgyalási mérleget, mivel egyes járművek a téli hónapokban akár további karbantartási és tárolási költségeket is igényelhetnek” – magyarázza Buzelis. Az ünnepi időszakban az emberek többsége amúgy is elhalasztja a nagyobb összegű vásárlásokat.

Autóeladás szempontjából így a december és a január számít a leggyengébb hónapnak.

A karácsonyi szezon után viszont az emberek többségének időre van szüksége ahhoz, hogy rendezze az anyagi helyzetét és újra elkezdjen spórolni, ebből os következik, hogy kevesebb a tranzakció a használtautó-piacon. Természetesen a gazdasági helyzet is nagy hatással van a fogyasztói bizalomra. A recesszió, az infláció vagy bármilyen gazdasági bizonytalanság idején az emberek elhalasztják a nagyobb kiadásokat, például az ingatlan- és járművásárlásokat. Persze a kivételek erősíthetik a szabályt. Egy jó állapotú, tiszta előéletű használt autó bármikor gyorsan elkelhet, hiszen a megfelelően karbantartott járművek iránt mindig nagyobb a kereslet.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2024.02.22. at 10:06
  Permalink

  Közhely puffogtatás level999.
  Max a kabriós állítás álja meg a helyét, én most pl. január elején 2nap alatt eladtam az autómat, de az összes többit is jellemzően pár nap-max 1hét alatt.

  Hogy mi a titka ? Tisztában kell lenni az autód árával, nyilván ez nem vele született adottság, de könnyen utána lehet járni, adott márka 1-2-3 kereskedésébe begurulni, és árajánlatot kérni mennyiért vennék be. (nagyjából ugyanazokat az árakat fogják adni)
  Autó értékétől függően ez jellemzően mínusz 500e-1,5m ft.
  Tehát leegyszerűsítve; mondjuk 8m-t “tudó” h.autóra ők 7M-t fognak mondani, aztán felrakják majd 9ért, de ez már egy másik történet.

  Sokan álomvilágba élnek+még tökhülyék is hozzá, még többen vannak akik igazándiból el se akarják adni, felrakja a 8m-t tudó autó 10-11m-ért, mert azt hiszi hátha jön egy méghülyébb…. nem fog.
  Viszont lesz egy olyan torz-görbe tükör, hogy aki megy felmegy a ha.hu-ra, és tényleg eladni akar, egy hülye százat csinál alapon ő is felteszi vicc áron, mert hát huh… ezek ennyiért mennek.
  Dehogy mennek, ott rohadnak fent.
  Aztán megy a pislogás, meg “nem megy a piac”, nem megy a lónak a fütyülőjét, csak senki nem fog egy 4-5éves autót megvenni úgy, hogy alatta ott van ugyanannyiért v. párszázezer ft-tal többért vadonatújba 0km-esen.
  Sokan azt hiszik még mindig az van, hogy juj nincs új autó, várni kell, ennek az időszaknak már régen vége, de ismerve a hazai mentalitást, kell még pár hónap mire ez tudatosul-és akkor fog tényleg felpörögni majd a h.piac.
  Addig meg lehet picsogni, olvasgatni hogy hát igen… tényleg nem megy mert hideg van, meg infláció van meg kék az ég…..

Vélemény, hozzászólás?