Nem fogod elhinni, Bulgáriában mennyivel olcsóbb tankolni!

Bulgáriában több mint 100 forinttal olcsóbb az üzemanyag mint itthon

Alig akad olyan ország Közép-Kelet-Európában, ahol drágább az üzemanyag mint Magyarországon, legalábbis ez derül ki a KSH friss méréséből. Bulgáriában például mindkét üzemanyag több mint 100 forinttal kerül kevesebbe, de Romániában is kedvezőbbek az árak.

Durva különbség figyelhető meg a magyar és a régió többi országának üzemanyagárai között. Az Eu Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján a 95-ös benzin átlagára itthon 640, míg más országokban 620 forint körül mozgott, ez 3,2 százalékos eltérést jelent. A gázolaj esetében még rosszabb a helyzet, ott ugyanis 5 százalék az eltérés, hiszen míg a régiós átlagot 623 forintban állapították meg, addig itthon 31 forinttal magasabb ez az érték (654). A hatósági ár kivezetése után a 95-ös benzin esetében mindössze kétszer, míg a gázolajnál egyetlen egyszer fordult elő, hogy a hazai ár heti bontásban a régiós átlag alatt maradt volna - derül ki a KSH friss felméréséből.
Hirdetés
Ország szerinti lebontásban messze Bulgáriában a legkedvezőbbek az értékek. Ott a 95-ösért átlagosan átszámítva 536 forintot kell fizetni, de Horvátországban, Szlovéniában, Csehországban, Lengyelországban, és Romániában is kevesebbe kerül. Ellenben Szerbiában, Ausztriában, és Szlovákiában drágább a benzin mint itthon, régiós szinten utóbbiban kerül a legtöbbe egy liter - 669 forintnak megfelelő euróba. A gázolaj átlagárait összevetve csak Ausztriában és Szerbiában mérik drágábban literét, ellenben Bulgáriában 108 forinttal olcsóbb a dízeles autókhoz az üzemanyag mint itthon, de Romániában is 58 forinttal kedvezőbb az árfekvése.
Hirdetés

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?