Nem mindegyik online biztosítás-közvetítő ad valós számokat

Kilenc biztosítás-közvetítő ellen hozott határozatot a PSZÁF

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyes online biztosítás-közvetítők kalkulátorai több esetben is a számlára kerülőtől eltérő számokat adtak.

November 6-tól nem kevesebb mint 16 hazai online biztosításközvetítőnél folytatott fogyasztóvédelmi témavizsgálatot a PSZÁF. Ennek során szúrópróbaszerű matematikai számításokkal, próbavásárlásokkal vizsgálták, hogy a biztosításközvetítők honlapjain kalkulált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megegyeznek-e a biztosítók ugyanazon konstrukciókra és ügyfélkörre meghirdetett díjaival, illetve számításaival.
A PSZÁF megállapította, hogy a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft., Konexus Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a Praeventio Biztosítási Alkusz Kft., a Somogy Bróker Biztosítási Alkusz Kft. és a Rombusz Bróker Biztosítási Alkusz Kft. esetében a kalkulált díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal.
Az érintett biztosításközvetítők - nyolc alkusz és egy többes ügynök - ezzel megsértették a biztosítási törvényt. A PSZÁF határozataiban megtiltotta a jogszabálysértő magatartás folytatását, és kötelezte a biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátoraikat a továbbiakban a biztosításszakmai jogszabályi előírásoknak megfelelően működtessék.
Aggodalomra a biztosításukat eddig az említett cégeknél megkötött autósoknak sincs okuk. Ugyanis, ha a biztosításközvetítő olyan hibát követ vagy követett el, amely esetlegesen hátrányos a szerződést megkötött ügyfélre, a törvény szerint ezért az adott közvetítő tehető felelőssé. Emellett a PSZÁF vezetői levélben hívta fel az érintett biztosításközvetítők figyelmét arra, hogy amennyiben nem minden piaci szereplő ajánlatát közlik, akkor ezt a tényt a hiányzó biztosítók nevének feltüntetésével honlapjukon figyelemfelhívó módon jelezzék a fogyasztóknak, abból ugyanis megtudhatják, hogy nem minden ajánlatot látnak.
Míg az említett 9 társasággal szemben hozott határozat komoly következményekkel és anyagi terhekkel is jár, volt olyan biztosítás-közvetítő is, amely jól szerepelt a PSZÁF "tesztjén". A Netrisk.hu esetében péládul a PSZÁF csupán három apró pontosítást kért, és ezek egyike sem volt olyan, amely a Netrisk.hu-n kötött szerződéseket, vagy a Netrisk.hu bármely ügyfelét érintette volna, továbbá esetükben az összes biztosító ajánlata szerepel a kalkulátorban, továbbá ezen - a Használtautó.hu látogatóit is kiszolgáló - közvetítő a törvényi kötelezettségeken túl árgarancia szolgáltatásával is az ügyfelek érdekeit védi.
Hirdetés
Összességében elmondható, a biztosításváltással már nincs idő késlekedni, érdemes mihamarabb megkötni az új szerződéseket, hogy amennyiben fény derül arra, hogy mégsem a közvetítő által kiajánlott díjat számlázza a biztosító, legyen idő korrigálni, adott esetben másik társasághoz szerződni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?